30'
προετοιμασία
45' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 15'
Υλικά
Μερίδες: 4Για το αυγολέμονο
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε αγκινάρες αυγολέμονο αλλιώς (με μαραθόριζα, σπανάκι και πράσο) αρχικά ζεσταίνουμε, σε μια φαρδιά κατσαρόλα, το λάδι σε μέτρια φωτιά.
- Στη συνέχεια, σοτάρουμε τις μαραθόριζες, τα κρεμμυδάκια, τα πράσα, το σκόρδο και τις πατάτες για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
- Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε τις αγκινάρες (τις τακτοποιούμε όμορφα στην κατσαρόλα), τη δάφνη, το θυμάρι, τον μαραθόσπορο, αλατοπίπερο και νερό τόσο ώστε να υπερκαλύπτει τα υλικά κατά 2-3 εκ.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι αγκινάρες.
- Ρίχνουμε το σπανάκι, ανακατεύουμε απαλά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
- Σβήνουμε τη φωτιά, αλλά αφήνουμε την κατσαρόλα πάνω στο ζεστό μάτι.
- Αφαιρούμε τη δάφνη.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα τους κρόκους με τον χυμό λεμονιού, το ξύσμα και τη μουστάρδα μέχρι να αναμειχθούν και να αφρατέψουν.
- Με μια κουτάλα της σούπας παίρνουμε το ζουμί από την κατσαρόλα (προσπαθούμε να πάρουμε όλα τα υγρά) και το ρίχνουμε αργά αργά στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας συνεχώς.
- Περιχύνουμε με το αυγολέμονο τις αγκινάρες και τα λαχανικά και σείουμε την κατσαρόλα ώστε να πάει παντού.
- Αφήνουμε για 10-15 λεπτά το φαγητό να «σταθεί» και σερβίρουμε τις αγκινάρες αυγολέμονο αλλιώς (με μαραθόριζα, σπανάκι και πράσο).
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 130.