Μαγειρεύουμε σπιτικά, επιλέγουμε εποχικές πρώτες ύλες και ψωνίζουμε με πρόγραμμα ώστε να μην υπερβάλλουμε και να μην πετάμε τίποτα. Σε αυτό το πνεύμα, ετοιμάσαμε για εσάς ένα εβδομαδιαίο συνταγολόγιο – από Δευτέρα έως Κυριακή. Το φτιάξαμε από την Παρασκευή ώστε να έχετε όλον τον χρόνο να προμηθευτείτε τα υλικά σας, μια που το Σάββατο είναι η ημέρα που συνήθως όλοι κάνουμε τα ψώνια μας. Περιέχει τις βασικές ομάδες τροφίμων και είναι σύμφωνο με τις επιταγές των διατροφολόγων αλλά και σύμφωνο με την παράδοση και τις συνήθειες του ελληνικού νοικοκυριού. 1 φορά την εβδομάδα λοιπόν κόκκινο κρέας, 1 – 2 φορές πουλερικά, 2 – 3 λαχανικά και όσπρια και 1 – 2 φορές ψάρια και θαλασσινά. Α! Και ένα γλυκό, γιατί οι γιορτές δεν τέλειωσαν. Τη Δευτέρα του Πάσχα γιορτάζουν οι Γεωργίες και οι Γιώργηδες και την Κυριακή είναι η γιορτή της μητέρας.

Για την εβδομάδα 06 -12/5 έχουμε να προτείνουμε πολλά νόστιμα φαγητά: την εμβληματική χανιώτικη τούρτα για τη γιορτή του Αγίου Γεωργίου, πλούσια οσπριάδα με σάλτσα γιαουρτιού, χόρτα τσιγαριαστά με μάραθο και δυόσμο αλλά και  αρωματικό γιουβέτσι με μοσχαράκι και μπαχαρικά.

Δευτέρα του Πάσχα – Τούρτα Χανίων: η κρεατόπιτα της Κρήτης

Τούρτα Χανίων
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Αυτή η εβδομάδα ξεκινά με μια μεγάλη γιορτή, αυτή του Αγίου Γεωργίου. Ετοιμάζουμε λοιπόν την εμβληματική κρεατόπιτα της Κρήτης, την τούρτα Χανίων και αξιοποιούμε και το αρνάκι που περίσσεψε από την Κυριακή του Πάσχα. Είναι πολύ πλούσια, οπότε τη σερβίρουμε ως κύριο πιάτο και τη συνοδεύουμε με μια δροσερή πράσινη σαλάτα με δυόσμο και βραστά αυγά που έμειναν από τα πασχαλινά τσουγκρίσματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣπανακόπιτα: 19 αξεπέραστες συνταγές για την παραδοσιακή ελληνική πίταΣπανακόπιτα: 18 αξεπέραστες συνταγές για την παραδοσιακή ελληνική πίτα

Τρίτη – Μπουτάκια κοτόπουλου με πατάτες στον φούρνο, σαν τηγανητά

Μπουτάκια κοτόπουλου με πατάτες στο φούρνο, σαν τηγανητά
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Ανακατεύουμε μπουτάκια κοτόπουλου και πατάτες κομμένες κυδωνάτες, με μυρωδάτη ρίγανη, ελαιόλαδο και σκόρδο και τα φουρνίζουμε χωρίς καθόλου νερό. Ροδοκοκκινίζουν, γίνονται τραγανά εξωτερικά και ζουμερά στο εσωτερικό, σαν τηγανητά. Συνοδεύουμε με μια σάλτσα γιαουρτιού με λεμόνι, ελαιόλαδο και δυόσμο και με δροσερή πράσινη σαλάτα.

Τετάρτη – Άγρια χόρτα με μάραθο και δυόσμο, γιαχνί

Άγρια χόρτα με μάραθο και δυόσμο, γιαχνί
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Επιλέγουμε χόρτα της αρεσκείας μας και τα συμμαγειρεύουμε σε μπόλικο ελαιόλαδο με φρέσκα κρεμμυδάκια, άφθονα μυρωδικά και ντομάτα. Το λεμόνι είναι μια συνηθισμένη προσθήκη στην ελληνική παράδοση, κυρίως σε περιοχές όπως η Μάνη κ.α. Τραγανά παξιμάδια ή ζεστό προζυμένιο ψωμί και φέτα βαρελίσια τα ιδανικά συνοδευτικά αυτού του πιάτου. Αν έχετε μεγάλη όρεξη, ετοιμάστε και μερικά αυγά ποσέ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚοτόπουλο: 47 εύκολες συνταγές για κάθε μέραΚοτόπουλο: 47 εύκολες συνταγές για κάθε μέρα

Πέμπτη – Το πιλάφι με θαλασσινά του μοναχού Επιφάνιου

Το πιλάφι με θαλασσινά του μοναχού Επιφάνιου
Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Σ’ αυτό το φαγητό συναντιούνται πολλές νοστιμιές της θάλασσας, μύδια, γαρίδες, καλαμαράκια και χταπόδι, αλλά και δύο λογιών ρύζια, λευκό γλασέ και κίτρινο μακρύκοκκο. Το αποτέλεσμα; Ένα απίθανα μυρωδάτο, πλούσιο και γευστικό πιλάφι, μελωμένο και σπυρωτό μαζί. Δεν χρειάζεται να βάλετε όλα τα θαλασσινά που προτείνουμε. Επιλέγετε αυτά που σας αρέσουν ή έχετε ήδη προμηθευτεί, αυξομειώνοντας ανάλογα τις ποσότητες. Ταιριάζει ωραία με μια σαλάτα με βραστά χόρτα και λαδολέμονο και ζεστό προζυμένιο ψωμί.

Παρασκευή – Οσπριάδα με σάλτσα γιαουρτιού

Οσπριάδα με σάλτσα γιαουρτιού
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Για την ημέρα που παραδοσιακά τρώμε όσπρια, επιλέξαμε μια συνταγή που τα έχει όλα! Ρεβύθια, φασόλια και φακές σε ένα πλούσιο και χορταστικό πιάτο με άφθονα μυρωδικά, καρότα και ντοματίνια. Είναι επίσης ο πιο νόστιμος τρόπος να αξιοποιήσουμε τα βρασμένα όσπρια που μας έχουν περισσέψει. Ζεστό ψωμί της αρεσκείας μας και μια αφράτη ταραμοσαλάτα συμπληρώνουν το τραπέζι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜπιφτέκια: πώς γίνονται ζουμερά, πόσο τα ψήνουμε και 16 λιχούδικες συνταγέςΜπιφτέκια: πώς γίνονται ζουμερά, πόσο τα ψήνουμε και 16 λιχούδικες συνταγές

Σάββατο – Ψάρι με αγκινάρες και άγρια χόρτα

Ψάρι με αγκινάρες και άγρια χόρτα
Φωτογραφία: Jessica Morfis

Όλη η Άνοιξη σε ένα πιάτο! Αγκινάρες, χόρτα, μυρώνια, καυκαλήθρες και μάραθος αχνίζονται στο τηγάνι και μετά φουρνίζονται με ζουμερές φέτες από το ψάρι της αρεσκείας μας. Μια τηγανιά πατάτες και ένα μπολ με ντοματίνια περιχυμένα με εκλεκτό ελαιόλαδο και πασπαλισμένα με ρίγανη και έτοιμο το τραπέζι.

Κυριακή – Γιουβέτσι με σπαλομίτα και μπόλικα μπαχαρικά

Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Είναι Κυριακή, είναι και η γιορτή της μητέρας, κάτι πιο επίσημο πρέπει να ετοιμάσουμε. Τι καλύτερο από ένα μελωμένο γιουβέτσι με ζουμερή μοσχαρίσια σπαλομίτα, κρασί, μέλι και άφθονα μυρωδικά και μπαχαρικά; Το συνοδεύουμε με πλούσια σαλάτα με πρασινάδες εποχής, ντοματίνια και πράσινες ελιές και μια ωραία βουτυράτη γραβιέρα.

Τι θα κεράσουμε για τη Γεωργία, τον Γιώργο αλλά και τη μαμά μας; – Τάρτα με φράουλες και κρέμα, κλασική και αγαπημένη

Τάρτα με φράουλες
Φωτογραφία: Γιάννης Συκιανάκης

Με το αγαπημένο φρούτο της εποχής, τις ζουμερές και μυρωδάτες φράουλες, ετοιμάζουμε την πιο φίνα τάρτα. Με πλούσια κρέμα αρωματισμένη με βανίλια και εύθρυπτη βουτυράτη ζύμη, είναι ιδανικό γλυκό για κέρασμα αλλά και για συνοδευτικό με το αγαπημένο μας ρόφημα.

Δείτε εδώ τις 8 συνταγές, μια για κάθε μέρα της εβδομάδας + 1 γλυκό:

Άρθρα και Συνταγές με Αγκινάρες

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αρακάς

Άρθρα και Συνταγές με Αρνί

Άρθρα και Συνταγές με Γαρίδες

Άρθρα και Συνταγές με Διάφορα χόρτα εποχής

Άρθρα και Συνταγές με Ζυμαρικά

Άρθρα και Συνταγές με Θαλασσινά

Άρθρα και Συνταγές με Καλαμάρι / Θράψαλο

Άρθρα και Συνταγές με Κοτόπουλο

Άρθρα και Συνταγές με Κρέας

Άρθρα και Συνταγές με Κριθαράκι

Άρθρα και Συνταγές με Λαχανικά

Άρθρα και Συνταγές με Μοσχάρι

Άρθρα και Συνταγές με Μύδια

Άρθρα και Συνταγές με Όσπρια

Άρθρα και Συνταγές με Πουλερικά

Άρθρα και Συνταγές με Ρεβύθια

Άρθρα και Συνταγές με Φακές

Άρθρα και Συνταγές με Φασόλια

Άρθρα και Συνταγές με Φράουλα

Άρθρα και Συνταγές με Φρούτα

Άρθρα και Συνταγές με Χόρτα / Μυρωδικά

Άρθρα και Συνταγές με Ψάρι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT