12 ώρες
προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
Σύνολο: 14 ώρες
Υλικά
Μερίδες: 6-8Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
- Για τους καλοκαιρινούς γίγαντες, ξεκινάμε στραγγίζοντας και ξεπλένοντας τα όσπρια.
- Τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με 2 λίτρα νερό και το φασκόμηλο και αφήνουμε να πάρουν βράση σε δυνατή φωτιά, ξαφρίζοντας στο μεταξύ σχολαστικά.
- Χαμηλώνουμε καλά τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα, με σκεπασμένη κατσαρόλα, μέχρι να μαλακώσουν καλά. Αν χρειαστεί, στη διάρκεια του βρασμού προσθέτουμε λίγο ακόμη νερό, καυτό, ώστε να είναι πάντα καλυμμένα καλά.
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο μαζί με αλατοπίπερο σε μέτρια φωτιά, για 13-14 λεπτά, μέχρι να μελώσουν.
- Ρίχνουμε τις ντομάτες, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να δέσει.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Ρίχνουμε τους γίγαντες με το νερό τους σε ένα σχετικά βαθύ ταψί και προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας. Το υγρό πρέπει να καλύψει τους γίγαντες, διαφορετικά συμπληρώνουμε λίγο επιπλέον, καυτό.
- Προσθέτουμε τον δυόσμο, το μπούκοβο ή το καγιέν και τις ελιές, ανακατεύουμε και φουρνίζουμε.
- Ψήνουμε για 20-30 λεπτά ή μέχρι να σωθούν τα περισσότερα υγρά, να ροδίσουν ωραία οι γίγαντες και να μείνουν με μια δεμένη σάλτσα.
- Σερβίρουμε τους γίγαντες ζεστούς ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Ζωηρά Ξινόμαυρα, Γουμένισσες, νέας εποχής Νεγκόσκα, Λημνιώνα και το παντός καιρού Cabernet Sauvignon.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 220.