ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΦακές γιαχνί με καρότα, πατάτες και κάριΦακές γιαχνί με καρότα, πατάτες και κάρι Μπήκαμε στην κουζίνα του Οικομενικού Πατριαρχείου, όπου την Μεγάλη Εβδομάδα σιγοκοχλάζουν όσπρια και μποστανικά χωρίς ίχνος λαδιού. Μας υποδέχτηκε ο μάγειρας Νίκος Σώζος, ο οποίος μας έδειξε πώς η αυστηρότητα στην άλαδη κουζίνα συνδυάζεται με την χαρά της γεύσης και μοιράστηκε μαζί μας φαγητά γεμάτα αρώματα, σερβιρισμένα με επιμέλεια και φροντίδα.

10' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 40'

Υλικά

Μερίδες: 6

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Για τις κόκκινες φακές σούπα με κύμινο, ξεκινάμε βάζοντας σε μια βαθιά κατσαρόλα τις φακές, το κρεμμύδι, τα σκόρδα, το καρότο και το κύμινο και προσθέτουμε περίπου 1.500 ml νερό.
  2. Βάζουμε σε δυνατή φωτιά και ζεσταίνουμε μέχρι τα υλικά να αρχίσουν να κοχλάζουν. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι φακές. Αν δούμε ότι η σούπα είναι πολύ πυκνή, προσθέτουμε λίγο καυτό νερό επιπλέον, ενώ, αν η σούπα βγει πολύ νερουλή, τη βράζουμε για μερικά ακόμα λεπτά σε πιο δυνατή φωτιά.
  3. Πολτοποιούμε τα υλικά μέσα στην κατσαρόλα με ραβδομπλέντερ (ή σε δόσεις στον πολυκόφτη), μέχρι να γίνουν μια βελούδινη σούπα. Αλατοπιπερώνουμε καλά και ανακατεύουμε.
  4. Ζεσταίνουμε καλά ένα σκέτο αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνουμε εκεί τα κυβάκια του ψωμιού και τα καβουρδίζουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.
  5. Μοιράζουμε τη σούπα σε πιάτα και σε κάθε μερίδα σκορπίζουμε τα κυβάκια ψωμιού. Πασπαλίζουμε με καυτερό μπούκοβο και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 218.

Άρθρα και Συνταγές με Καρότα

Άρθρα και Συνταγές με Όσπρια

Άρθρα και Συνταγές με Φακές

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών