Μπήκαμε στην κουζίνα του Οικομενικού Πατριαρχείου, όπου την Μεγάλη Εβδομάδα σιγοκοχλάζουν όσπρια και μποστανικά χωρίς ίχνος λαδιού. Μας υποδέχτηκε ο μάγειρας Νίκος Σώζος, ο οποίος μας έδειξε πώς η αυστηρότητα στην άλαδη κουζίνα συνδυάζεται με την χαρά της γεύσης και μοιράστηκε μαζί μας φαγητά γεμάτα αρώματα, σερβιρισμένα με επιμέλεια και φροντίδα.
10'
προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 40'
Υλικά
Μερίδες: 6Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
- Για τις κόκκινες φακές σούπα με κύμινο, ξεκινάμε βάζοντας σε μια βαθιά κατσαρόλα τις φακές, το κρεμμύδι, τα σκόρδα, το καρότο και το κύμινο και προσθέτουμε περίπου 1.500 ml νερό.
- Βάζουμε σε δυνατή φωτιά και ζεσταίνουμε μέχρι τα υλικά να αρχίσουν να κοχλάζουν. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι φακές. Αν δούμε ότι η σούπα είναι πολύ πυκνή, προσθέτουμε λίγο καυτό νερό επιπλέον, ενώ, αν η σούπα βγει πολύ νερουλή, τη βράζουμε για μερικά ακόμα λεπτά σε πιο δυνατή φωτιά.
- Πολτοποιούμε τα υλικά μέσα στην κατσαρόλα με ραβδομπλέντερ (ή σε δόσεις στον πολυκόφτη), μέχρι να γίνουν μια βελούδινη σούπα. Αλατοπιπερώνουμε καλά και ανακατεύουμε.
- Ζεσταίνουμε καλά ένα σκέτο αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνουμε εκεί τα κυβάκια του ψωμιού και τα καβουρδίζουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.
- Μοιράζουμε τη σούπα σε πιάτα και σε κάθε μερίδα σκορπίζουμε τα κυβάκια ψωμιού. Πασπαλίζουμε με καυτερό μπούκοβο και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 218.