Μαγειρεύουμε σπιτικά, επιλέγουμε εποχικές πρώτες ύλες και ψωνίζουμε με πρόγραμμα ώστε να μην υπερβάλλουμε και να μην πετάμε τίποτα. Σε αυτό το πνεύμα, ετοιμάσαμε για εσάς ένα εβδομαδιαίο συνταγολόγιο – από Δευτέρα έως Κυριακή. Το φτιάξαμε από την Παρασκευή ώστε να έχετε όλον τον χρόνο να προμηθευτείτε τα υλικά σας, μια που το Σάββατο είναι η ημέρα που συνήθως όλοι κάνουμε τα ψώνια μας. Περιέχει τις βασικές ομάδες τροφίμων και είναι σύμφωνο με τις επιταγές των διατροφολόγων αλλά και σύμφωνο με την παράδοση και τις συνήθειες του ελληνικού νοικοκυριού. 1 φορά την εβδομάδα λοιπόν κόκκινο κρέας, 1 – 2 φορές πουλερικά, 2 – 3 λαχανικά και όσπρια και 1 – 2 φορές ψάρια και θαλασσινά. Α! Και ένα γλυκό, γιατί (σχεδόν) κανείς δεν μπορεί να του αντισταθεί .
Για την εβδομάδα 20 -26/5 έχουμε να προτείνουμε πολλά νόστιμα φαγητά: μυρωδάτο γιουβέτσι με καλαμάρια, φιλέτο κοτόπουλο με αμύγδαλα αλλά και «γιαουρτλού», μελωμένες πατάτες γιαχνί, φακές σούπα με ρύζι, ψάρι πλακί αλλά και απίθανο αρνίσιο ρολό με γίγαντες.
Δευτέρα – Καλαμάρια με κριθαράκι και πέστο μαϊντανού
Ξεκινάμε την εβδομάδα κατά το συνήθειό μας, με μια εύκολη, γρήγορη και λαχταριστή συνταγή. Καλοχυλωμένο γιουβέτσι στην κατσαρόλα με μανέστρα, τρυφερά καλαμαράκια και το πιο μυρωδάτο πέστο μαϊντανού. Θα το συνοδέψουμε με μια δροσερή πράσινη σαλάτα με ντοματίνια και ελιές.
Τρίτη – Κοτόπουλο με αμύγδαλο και κουρκουμά
Κωνσταντίνου και Ελένης σήμερα και ευχόμαστε υγεία και ευτυχία σε όλους τους εορτάζοντες. Το φαγητό της ημέρας, πρωτότυπο, ιδιαίτερο αλλά απίστευτα γρήγορο και εύκολο, ώστε να μας μείνει χρόνος και διάθεση και για το γλυκό. Προμηθευόμαστε φιλέτο κοτόπουλο, ετοιμάζουμε μια τραγανή κρούστα με αμύγδαλο, κουρκουμά και μαυροκούκι και μια απλή γιαουρτένια μαρινάδα. Αυτό ήταν! Το συνοδεύουμε με πατάτες τηγανητές και με μια δροσερή σαλάτα με ντοματίνια, αφράτα παξιμάδια σε κομμάτια και πιπεριές.
Τετάρτη – Πατάτες γιαχνί με μυρωδικά και σύγλινο, της Εύης Βουτσινά
«Μαγειρεύουμε το φαγητό μέχρι να μείνει με το λαδάκι του», έγραφε στις συνταγές της η αείμνηστη Εύη Βουτσινά, για τα λαδερά και τα γιαχνί. Ταπεινές πατάτες, ξερά και φρέσκα κρεμμύδια, ντοματοπελτές, 1 ξυλάκι κανέλα, λίγο εκλεκτό σύγλινο και φυσικά, ελαιόλαδο. Συνοδεύουμε οπωσδήποτε με φέτα και ζεστό προζυμένιο ψωμί.
Πέμπτη – «Γιαουρτλού» κοτόπουλο στο τηγάνι, με ντομάτα και πάπρικες
Με αυτό το φαγητό μετατρέπουμε μια ήσυχη καθημερινή σε μικρή γιορτή! Κοτόπουλο «γιαουρτλού» με πάπρικες, γιαούρτι, μαϊντανό και ντομάτες. Το συνοδεύουμε με πατάτες τηγανητές, πράσινη δροσερή σαλάτα και τραγανές αραβικές πίτες ή πίτες για σουβλάκι.
Παρασκευή – Φακές σούπα με μάραθο και λίγο ρυζάκι
Για την ημέρα που παραδοσιακά τρώμε όσπρια, επιλέξαμε μια μυρωδάτη σούπα φακής με μπόλικο μάραθο. Τις φακές τις συνδυάζουμε με ρύζι και τις μετατρέπουμε σε ένα γεύμα υψηλής πρωτεϊνικής αξίας. Συνοδεύουμε με παξιμαδάκια σίκαλης, τουρσιά, ελιές και λιαστές ντομάτες σε λάδι, στραγγισμένες.
Σάββατο – Ψάρι πλακί
Φιλέτο ψαριού για την ευκολία μας, πατάτες σε στρογγυλές φέτες, μια ωραία δεμένη ντοματένια σάλτσα και φουρνίζουμε. Συνοδεύουμε με σαλάτα με βραστά χόρτα και μια αφράτη ταραμοσαλάτα.
Κυριακή – Αρνίσιο χεράκι ρολό, μπρεζέ, με φασόλια και τσορίθο
Μια πιατέλα με μελωμένους γίγαντες και ένα αριστουργηματικό αρνίσιο ρολό από χεράκι είναι το απόλυτο κυριακάτικο φαγητό. Συνοδεύουμε με δροσερή πράσινη σαλάτα, ελιές θρούμπες και μια τυροκαυτερή ή μια γιαουρτένια σάλτσα με δυόσμο. Απαραίτητο το ζεστό προζυμένιο ψωμί.
Ζητήσατε γλυκό; Ιδού: Fraisier – Τούρτα με κρέμα βανίλιας και φράουλες
Για την γιορτή του Κωνσταντίνου και της Ελένης ή απλά γιατί θέλουμε γλυκό. Αυτή τούρτα είναι ό,τι πρέπει. Με το αγαπημένο φρούτο της εποχής, τη φράουλα, που τώρα είναι στα καλύτερά της, ζουμερή και απίθανα αρωματική ετοιμάζουμε αυτή την ανοιξιάτικη τούρτα.