Νόστιμες ιδέες για την τελική ευθεία της μεγάλης νηστείας.

15' προετοιμασία
45' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά

Μερίδες: 6

Για το πέστο μαϊντανού

Διαδικασία

  1. Κόβουμε τα καλαμάρια σε ροδέλες του 1,5 εκ.
  2. περίπου.
  3. Ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια τους.
  4. Σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια.
  5. Μόλις μαλακώσουν, προσθέτουμε τα καλαμάρια και τα γυρίζουμε στο ελαιόλαδο 2 - 3 φορές από όλες τις πλευρές.
  6. Σβήνουμε με το γλυκό κρασί και ρίχνουμε τα μπαχαρικά και το αλατοπίπερο.
  7. Βάζουμε και 1 λίτρο βραστό νερό, το κριθαράκι και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για περίπου 25 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία, ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα με ξύλινο κουτάλι, ώστε να μην κολλήσει το κριθαράκι.
  8. Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε νερό.
  9. Πέστο μαϊντανού: Εν τω μεταξύ, σε ένα μπλέντερ βάζουμε τα υλικά για το πέστο και τα πολτοποιούμε μέχρι να γίνουν κρέμα.
  10. Αφαιρούμε από την κατσαρόλα το τουλπάνι με τα μπαχαρικά.
  11. Προσθέτουμε το πέστο μαϊντανού στο φαγητό και ανακατεύουμε καλά.
  12. Αφήνουμε να μαγειρευτούν για 5 - 6 λεπτά ακόμη σε χαμηλή θερμοκρασία και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  13. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.
  14. ΣυμβουλήΑν πρόκειται να σερβίρουμε το φαγητό χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου, μπορεί να χρειαστεί να προσθέτουμε λίγο βραστό νερό επιπλέον γιατί το κριθαράκι, όσο μένει, απορροφά τα υγρά και σφίγγει.
  15. Γίνεται και άλαδοΘα είναι διαφορετικό το γευστικό αποτέλεσμα, αλλά μπορούμε να φτιάξουμε το φαγητό χωρίς λάδι.
  16. Για το πέστο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χυμό πορτοκαλιού.
  17. Στο ποτήρι: Αρώματα, αρώματα, αρώματα!
  18. Ένα λευκό κρασί από ξηρό Μοσχάτο Λήμνου.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών