30'
προετοιμασία
25' μαγείρεμα
1 ώρα
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 55'
Υλικά
Μερίδες: 4Για τη σάλτσα
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε καλαμάρι στη σχάρα με πικάντικη σάλτσα, αρχικά ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι, το ελαιόλαδο με τις πιπεριές, τη ζάχαρη, το αλάτι και την καπνιστή πάπρικα μέχρι να σχηματιστεί μια πηχτή κρέμα.
- Αλείφουμε καλά τα καλαμάρια με την κρέμα.
- Τα βάζουμε σε ένα σκεύος, τα καλύπτουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε για τουλάχιστον 1 ώρα (έως 1 βράδυ, στο ψυγείο) να μαριναριστούν.
Σάλτσα
- Σε ένα τηγανάκι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά.
- Σοτάρουμε το σκόρδο για 1/2 λεπτό.
- Ρίχνουμε τις πιπεριές Φλωρίνης και το τσίλι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1-2 λεπτά ακόμη.
- Ρίχνουμε 200 ml νερό, λίγο αλάτι και βράζουμε για περίπου 10 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Αδειάζουμε στον πολυκόφτη και αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
- Προσθέτουμε το μηλόξιδο και το μέλι και τα χτυπάμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία σάλτσα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στη λειτουργία του γκριλ.
- Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα μέτριο ταψί. Τακτοποιούμε τα καλαμάρια με τη μαρινάδα τους σε μία στρώση.
- Ψήνουμε στο ράφι ακριβώς κάτω από το γκριλ για 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά.
- Σερβίρουμε τα καλαμάρια, τα περιχύνουμε με τη σάλτσα και τα συνοδεύουμε με ρύζι ή πατάτες τηγανητές.
Τα καλά μας Ασύρτικα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 219.