ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚριθαράκι με γαρίδες και φέτα στην κατσαρόλαΚριθαράκι με γαρίδες και φέτα στην κατσαρόλα
35' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 35'

Υλικά

Μερίδες: 6

Για τα θαλασσινά

Για το κριθαράκι

Για τον ζωμό γαρίδας

Διαδικασία

Ζωμός γαρίδας

  1. Για το κριθαράκι μελωμένο με θαλασσινά και μελάνι σουπιάς, ξεκινάμε με το ζωμό.
  2. Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε πολύ δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κεφάλια από τις γαρίδες για 2-3 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουν έντονο κόκκινο χρώμα.
  3. Προσθέτουμε τα καρότα, τα κρεμμύδια, το σκόρδο και το σέλερι και σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά, ανακατεύοντας.
  4. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις αρχίσει να παίρνει βράση, ρίχνουμε νερό τόσο ώστε να σκεπάσει καλά όλα τα υλικά.
  5. Προσθέτουμε την ντομάτα, τον μαϊντανό, το θυμάρι, τη δάφνη και τους γλυκάνισους. Αλατοπιπερώνουμε.
  6. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 25 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  7. Σουρώνουμε τον ζωμό μέσα από λεπτή σήτα, πιέζοντας καλά τα στερεά υλικά με ξύλινη κουτάλα για να πάρουμε όλη τη νοστιμιά τους.
  8. Ο ζωμός θα πρέπει να είναι περίπου 1.300 ml. Αν είναι λιγότερος, συμπληρώνουμε με καυτό νερό. Τον διατηρούμε ζεστό κατά μέρος.

Θαλασσινά

  1. Κόβουμε τους κορμούς καλαμαριών και σουπιάς σε πολύ λεπτά δαχτυλίδια και τα αφήνουμε σε μπολ.

Κριθαράκι

  1. Σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Προσθέτουμε το κριθαράκι και σοτάρουμε για άλλα 5 λεπτά.
  3. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τόσο ζωμό γαρίδας ώστε να καλύψει εντελώς το κριθαράκι.
  4. Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα και το μελάνι της σουπιάς και αφήνουμε να πάρουν όλα βράση.
  5. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι όλο το υγρό να απορροφηθεί, ανακατεύοντας συχνά για να μην κολλήσει το κριθαράκι.
  6. Αφήνουμε στην άκρη 1 φλιτζ. τσαγιού ζωμό και προσθέτουμε τον υπόλοιπο σε δόσεις, μαζί με αλατοπίπερο, συνεχίζοντας το μαγείρεμα όπως κάνουμε με το ριζότο, δηλαδή περιμένοντας να απορροφηθεί κάθε δόση ζωμού πριν ρίξουμε την επόμενη. Στο διάστημα αυτό το κριθαράκι θα έχει γίνει.
  7. Προσθέτουμε το καλαμάρι και τη σουπιά και μαγειρεύουμε για 10 δευτερόλεπτα.
  8. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά, ρίχνουμε τον ζωμό που αφήσαμε κατά μέρος, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καπάκι.
  9. Αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά. Προσθέτουμε τα μυρώνια (ή τον μάραθο) και το σχοινόπρασο και ανακατεύουμε απαλά.
  10. Παράλληλα, αλατίζουμε τις γαρίδες και τις σοτάρουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, στο ελαιόλαδο, μέχρι να αλλάξουν χρώμα.
  11. Ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  12. Μοιράζουμε το κριθαράκι στο κέντρο καθενός από 6 πιάτα. Περιμετρικά τακτοποιούμε τις γαρίδες και σερβίρουμε αμέσως.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 220.

Άρθρα και Συνταγές με Γαρίδες

Άρθρα και Συνταγές με Θαλασσινά

Άρθρα και Συνταγές με Καλαμάρι / Θράψαλο

Άρθρα και Συνταγές με Κριθαράκι

Άρθρα και Συνταγές με Σουπιές

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT