ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣουπιές τηγανητές και ξιδάτες με δεντρολίβανοΣουπιές τηγανητές και ξιδάτες με δεντρολίβανο
30' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 30'

Υλικά

Μερίδες: 4

Για τις σουπιές

Για τον πουρέ

Διαδικασία

Καθάρισμά σουπιάς*

  1. Για να ετοιμάσουμε τις σουπιές κοκκινιστές με κάππαρη και σαφράν ξεκινάμε και σε μια μεγάλη και φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια, τη δάφνη, αλάτι, πιπέρι, τους σπασμένους κόκκους μπαχαριού και το βαλσαμικό ξίδι.
  2. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και ζεσταίνουμε τα υλικά σε δυνατή φωτιά.
  3. Μόλις το μείγμα ζεσταθεί και αρχίσει να αχνίζει, χαμηλώνουμε αρκετά τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε τα υλικά για 10 λεπτά, με σκεπασμένη κατσαρόλα.
  4. Μετά ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα και δυναμώνουμε τη φωτιά.
  5. Προσθέτουμε τις σουπιές και το σκόρδο, ανακατεύουμε και σοτάρουμε για περίπου 1 - 2 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν.
  6. Σβήνουμε με το κρασί, μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά μέχρι να εξατμιστεί περίπου το μισό και προσθέτουμε τα χτυπημένα ντοματάκια, το σαφράν, την κάππαρη και 200 ml νερό.
  7. Όταν το υγρό πάρει πάλι βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 45 λεπτά.
  8. Όταν είναι έτοιμο και πριν από το σερβίρισμα, πετάμε τη δάφνη και τα μπαχάρια.

Πουρές (τον ετοιμάζουμε όση ώρα μαγειρεύονται οι σουπιές):

  1. Βάζουμε τις πατάτες σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό ώστε να τις καλύψει.
  2. Μόλις πάρει βράση το νερό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες καλά.
  3. Ενδιάμεσα, ελέγχουμε και, αν τυχόν το νερό έχει μειωθεί αρκετά, προσθέτουμε λίγο ακόμη, ζεστό.
  4. Τέλος, ρίχνουμε στην κατσαρόλα και τις καυκαλήθρες και μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά, με κλειστό καπάκι.
  5. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και πολτοποιούμε όλα τα υλικά της κατσαρόλας με το πρες πουρέ (αποφεύγουμε το μπλέντερ ή το μούλτι, γιατί ο πουρές θα γίνει κολλώδης).
  6. Όσο ο πουρές είναι ακόμη ζεστός, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και την πάπρικα και ανακατεύουμε.
  7. Μοιράζουμε τις σουπιές σε πιάτα, περιχύνουμε με τη σάλτσα και συνοδεύουμε με τον πουρέ.

Μυστικά

*  Στην αγορά θα βρούμε σουπιές φρέσκες και κατεψυγμένες. Οι κατεψυγμένες πωλούνται σε συσκευασίες των 700 - 1.000 γρ., ολόκληρες και καθαρισμένες, συχνά φιλεταρισμένες. Αν πάρουμε λοιπόν κατεψυγμένες σουπιές, επιλέγουμε μεγάλα φιλέτα που κόβουμε σε κομμάτια των 3 - 4 εκ. Αν αγοράσουμε φρέσκες, τις καθαρίζουμε ως εξής: Με ένα κοφτερό μαχαίρι κάνουμε μια τομή στη ράχη τους, κατά μήκος μιας άκρης του «κόκαλου», και το αφαιρούμε. Βάζουμε τη μύτη του μαχαιριού προσεκτικά μέσα στην κοιλιά και κόβουμε κατά μήκος, ώστε να ανοίξουν οι σουπιές. Από την κοιλιά τραβάμε το κεφάλι με τα εντόσθια που είναι κολλημένα πάνω του και τα πετάμε. Κόβουμε τα πλοκάμια και τα κρατάμε.

Στο ποτήρι μας: Λευκά κρασιά με χαμηλούς αλκοολικούς βαθμούς, όπως μονοποικιλιακά ή χαρμάνια με Ασύρτικο, είναι ό,τι πρέπει.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 58.

Άρθρα και Συνταγές με Πατάτες

Άρθρα και Συνταγές με Σουπιές

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών