40'
προετοιμασία
15' μαγείρεμα
Σύνολο: 55'
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τη μακαρονάδα θαλασσινών με όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε μια ζεστή κατσαρόλα το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα καλαμάρια για 1-2 λεπτά.
- Προσθέτουμε τα μύδια με το κέλυφος, σοτάρουμε για περίπου 3-4 λεπτά μέχρι να ανοίξουν (όσα παραμείνουν κλειστά τα πετάμε) και προσθέτουμε 600 ml ζεστό νερό.
- Αφήνουμε το φαγητό να πάρει μία βράση και ρίχνουμε τα ζυμαρικά.
- Ανακατεύουμε και βράζουμε για 3 λεπτά λιγότερο απ’ ό,τι λέει η συσκευασία.
- Προσθέτουμε τις γυαλιστερές και τα κυδώνια και μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να ανοίξουν τα όστρακα (όσα δεν ανοίξουν τα πετάμε). Αποσύρουμε.
- Προσθέτουμε τον μαϊντανό, αλατοπίπερο (αλάτι με φειδώ, γιατί τα μύδια θα βγάλουν στο φαγητό την αλμύρα τους), το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού. Σερβίρουμε με μερικές σταγόνες ελαιόλαδο.
Μυστικά
Καθάρισμα μυδιών: Τα βουρτσίζουμε με σκληρή βούρτσα ή τα ξύνουμε με ένα μαχαιράκι για να απομακρύνουμε ξένα σώματα και ακαθαρσίες. Με το χέρι τραβάμε και αφαιρούμε το «γένι». Τα πλένουμε πολύ καλά κάτω από τρεχούμενο νερό.
Ανοίξτε μια Σαντορίνη!
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 143.