ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚαλαμάρια γεμιστά με πιπεριές και μυρωδικάΚαλαμάρια γεμιστά με πιπεριές και μυρωδικά
30' προετοιμασία
25' μαγείρεμα
Σύνολο: 55'

Υλικά

Μερίδες: 4

Για τη γέμιση

Για τη σάλτσα

Διαδικασία

Σάλτσα

  1. Χτυπάμε όλα τα υλικά στον πολυκόφτη μέχρι να γίνουν μια ρευστή και λεία σάλτσα. Αφήνουμε στην άκρη.
  1. Για να ετοιμάσουμε τα καλαμάρια γεμιστά με ξερό ψωμί και μανιτάρια αποκόβουμε τα κεφάλια με τα πλοκάμια και τα ψιλοκόβουμε. Ψιλοκόβουμε και τα πτερύγια.
  2. Αφήνουμε ολόκληρους τους κορμούς.
  3. Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2-3 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο σε μέτρι- α φωτιά και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα μέρη των καλαμαριών για 2-3 λεπτά, μέχρι να αλλάξουν καλά χρώμα.
  4. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε στην άκρη.
  5. Στην άδεια πλέον κατσαρόλα ζεσταίνουμε 80 ml από το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα βασιλομανίταρα σε δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά.
  6. Τα βγάζουμε από το σκεύος και τα ψιλοκόβουμε.
  7. Στο ίδιο σκεύος καβουρδίζουμε τα ψίχουλα του ψωμιού σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να ροδίσουν.
  8. Ρίχνουμε 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και την πάπρικα και σοτάρουμε για 1 λεπτό ανακατεύοντας.
  9. Αδειάζουμε τα ψίχουλα σε ένα μπολ.
  10. Προσθέτουμε τα σοταρισμένα μανιτάρια, καλαμάρια και τα μυρωδικά και ανακατεύουμε καλά.
  11. Γεμίζουμε τους κορμούς των καλαμαριών με το μείγμα ψωμιού και στερεώνουμε το άνοιγμα με οδοντογλυφίδες.
  12. Βάζουμε να ζεσταθεί ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σκέτο, σε πολύ δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει καλά και να αχνίσει.
  13. Βάζουμε τα καλαμάρια στο τηγάνι σε δύο ή τρεις δόσεις και τα ψήνουμε για 1-2 λεπτά το πολύ, μέχρι να ροδίσουν απαλά, γυρίζοντάς τα με προσοχή για να πάρουν ομοιόμορφα χρώμα.
  14. Δεν τα ψήνουμε παραπάνω, γιατί θα σκληρύνουν.
  15. Τα μεταφέρουμε σε ξύλο κοπής και αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες.
  16. Κόβουμε τα καλαμάρια σε φέτες 0,5 εκ., τις τακτοποιούμε ωραία σε μια πιατέλα και ραντίζουμε με τη σάλτσα που ετοιμάσαμε. Σερβίρουμε αμέσως.

Στο ποτήρι μας: Ένα λευκό κρασί με βαρελάτο προφίλ.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 217.

Άρθρα και Συνταγές με Καλαμάρι / Θράψαλο

Άρθρα και Συνταγές με Μανιτάρια

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών