Οι Ρωμιοί της Πόλης δεν καμαρώνουν τυχαία για τους μεζέδες τους. Η ποικιλία τους είναι εκπληκτική, προέρχονται από στεριά και θάλασσα και από μόνοι τους αρκούν να μετατρέψουν ένα τραπέζι σε γιορτινό. Τη συνταγή μας ετοίμασε η Λούκη Κοτάμ, πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Κυριών του Πέραν.
45'
προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 45'
Υλικά
Μερίδες: 4-6Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε σαρμάδες – ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο γεμιστά με κιμά, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε μεγάλη κατσαρόλα άφθονο νερό και όταν κοχλάσει, ζεματίζουμε τα φύλλα σε δύο-τρεις δόσεις, για 1 λεπτό τα φρέσκα ή για 30 δευτερόλεπτα τα φύλλα από βαζάκι.
- Τα στραγγίζουμε καλά σε σουρωτήρι και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ζυμώνουμε με τα χέρια τον κιμά, το ρύζι, το κρεμμύδι, τα μυρωδικά, το μισό ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά.
- Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα στρώνουμε 4-5 από τα πιο μεγάλα, σκληρά ή σκισμένα αμπελόφυλλα. Γεμίζουμε τα υπόλοιπα ως εξής: Απλώνουμε ένα φύλλο με τη θαμπή πλευρά προς τα πάνω.
- Στην άκρη όπου βρισκόταν το κοτσάνι βάζουμε 1 κουτ. γλυκού γέμιση και τυλίγουμε ρε ρολό, φέρνοντας τις μυτερές άκρες του φύλλου προς το κέντρο, για να τη σφραγίσουμε.
- Τακτοποιούμε τους σαρμάδες στην κατσαρόλα ακτινωτά, σε δύο στρώσεις, με την άκρη του διπλώματος προς τα κάτω.
- Ρίχνουμε 250 ml νερό, σκεπάζουμε με ένα πιάτο και τοποθετούμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά μέχρι το νερό να αρχίσει να κοχλάζει.
- Χαμηλώνουμε καλά τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε περίπου 1 ώρα, μέχρι να γίνει ο κιμάς.
- Ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σείουμε την κατσαρόλα για να απλωθεί παντού.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τους σαρμάδες μέσα στην κατσαρόλα μέχρι να γίνουν χλιαροί.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 218.