Δείτε βήμα βήμα πως μπορούμε να φτιάξουμε ντολμαδάκια γιαλαντζί της γιαγιάς

(Δείτε τη δοσολογία των υλικών της συνταγής και την εκτέλεση συνοπτικά προς το τέλος του άρθρου)

Ένα παραδοσιακό πιάτο που προτιμάμε να απολαμβάνουμε στο κυριακάτικο τραπέζι της μαμάς ή της γιαγιάς και με το οποίο δεν τολμάμε να πειραματιστούμε. Απομυθοποιώντας τον βαθμό δυσκολίας του, θα φτιάξουμε ντολμαδάκια γιαλαντζί με τα χεράκια μας, ακολουθώντας βήμα βήμα τη διαδικασία παρασκευής τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΝτολμαδάκια με φακές και μαυρομάτικαΝτολμαδάκια με φακές και μαυρομάτικα
Ντολμαδάκια με φρέσκα αμπελόφυλλα Ντολμαδάκια με φρέσκα αμπελόφυλλα

Για τα ντολμαδάκια με φρέσκα αμπελόφυλλα, βράζουμε σε μία κατσαρόλα με αρκετό νερό τα αμπελόφυλλα για 3 λεπτά και μετά τα στραγγίζουμε.

Ντολμαδάκια με φρέσκα αμπελόφυλλα Ντολμαδάκια με φρέσκα αμπελόφυλλα

Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε αρχικά τα κρεμμύδια και τον άνηθο, προσθέτουμε μία κούπα νερό, το ρύζι, το αλάτι, το πιπέρι και τα αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά.

Ντολμαδάκια με φρέσκα αμπελόφυλλα Ντολμαδάκια με φρέσκα αμπελόφυλλα

Στη συνέχεια, παίρνουμε τα φύλλα με την γυαλιστερή πλευρά τους προς τα κάτω, αφού κόψουμε τα κοτσανάκια τους, και βάζουμε 1 κουτάλι γλυκού γεμίσει. Η γέμιση μπαίνει στη βάση του αμπελόφυλλου και τη σκεπάζουμε με τις πλευρές του φύλλου που βρίσκονται αριστερά και δεξιά.

Ντολμαδάκια με φρέσκα αμπελόφυλλα Ντολμαδάκια με φρέσκα αμπελόφυλλα

Διπλώνουμε κατόπιν πάνω από τη γέμιση και τις άλλες πλευρές του αμπελόφυλλου εναλλάξ, συνεχίζουμε μέχρι να γίνει ένα μικρό δεματάκι και τυλίγουμε κατά τον ίδιο τρόπο όλα τα αμπελόφυλλα.

Ντολμαδάκια με φρέσκα αμπελόφυλλα Ντολμαδάκια με φρέσκα αμπελόφυλλα

Τοποθετούμε στο βάθος μιας κατσαρόλας μερικά αμπελόφυλλα για να μην κολλήσουν τα ντολμαδάκια και την γεμίζουμε κυκλικά, τα τοποθετούμε σε σειρές, με την ένωση του τυλίγματος προς τα κάτω, και προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό και λίγο λάδι.

Ντολμαδάκια με φρέσκα αμπελόφυλλα Ντολμαδάκια με φρέσκα αμπελόφυλλα

Πάνω από τα ντολμαδάκια βάζουμε ένα βαρύ πιάτο για να μη διαλυθούν και βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 50 λεπτά. Αφού σωθεί το νερό, τα αποσύρουμε από τη φωτιά και τα βγάζουμε ένα-ένα με το χέρι για να μη διαλυθούν.

5' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 5'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για τα ντολμαδάκια γιαλαντζί, βράζουμε σε μία κατσαρόλα με αρκετό νερό τα αμπελόφυλλα για 3 λεπτά και μετά τα στραγγίζουμε.
  2. Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε αρχικά τα κρεμμύδια και τον άνηθο.
  3. Προσθέτουμε μία κούπα νερό, το ρύζι, το αλάτι, το πιπέρι και τα αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά.
  4. Παίρνουμε τα φύλλα με την γυαλιστερή πλευρά τους προς τα κάτω, αφού κόψουμε τα κοτσανάκια τους, και βάζουμε 1 κουτάλι γλυκού γέμιση.
  5. Η γέμιση μπαίνει στη βάση του αμπελόφυλλου και τη σκεπάζουμε με τις πλευρές του φίλου που βρίσκονται αριστερά και δεξιά.
  6. Διπλώνουμε κατόπιν πάνω από τη γέμιση και τις άλλες πλευρές του αμπελόφυλλό εναλλάξ, συνεχίζουμε μέχρι να γίνει ένα μικρό δεματάκι και τυλίγουμε κατά τον ίδιο τρόπο όλα τα αμπελόφυλλα.
  7. Τοποθετούμε στο βάθος μιας κατσαρόλας μερικά αμπελόφυλλα για να μην κολλήσουν τα ντολμαδάκια και την γεμίζουμε κυκλικά.
  8. Τα τοποθετούμε σε σειρές, με την ένωση του τυλίγματος προς τα κάτω, και προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό και λίγο λάδι.
  9. Πάνω από τα ντολμαδάκια βάζουμε ένα βαρύ πιάτο για να μη διαλυθούν και βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 50 λεπτά. Αφού σωθεί το νερό, τα αποσύρουμε από τη φωτιά και τα βγάζουμε ένα-ένα με το χέρι για να μη διαλυθούν.

Μυστικά

  • Μπορούμε να προσθέσουμε κι άλλα μυρωδικά, όπως 1/2 ματσάκι μαϊντανό, 1/2 ματσάκι δυόσμο ή 3 φρέσκα κρεμμυδάκι. Στην Κρήτη στη γέμιση προσθέτουν 1 καρότο, 1 κολοκύθι, 1 μελιτζάνα, 1 πατάτα και 2 ντομάτες, όλα περασμένα στον τρίφτη.
  • Αν θέλουμε να βάλουμε κιμά, απλώς τον προσθέτουμε στη γέμιση, χωρίς να τον τσιγαρίσουμε.
  • Τα σερβίρουμε σκέτα ή με γιαούρτι.
  • Για μια εύκολη σάλτσα, βράζουμε σε ένα κατσαρολάκι 1 κουταλιά λάδι και 1 ποτήρι νερού ζωμό από τα ντολμαδάκια (αφού κρυώσει), στον οποίο θα διαλύσουμε 2 κουταλιές κορν φλάουρ. Ανακατεύουμε τη σάλτσα συνέχεια. Προσθέτουμε1 κοφτό κουταλάκι γλυκού αλάτι, 1/2 κουταλάκι γλυκού πιπέρι και χυμό 1 λεμονιού. Μόλις δέσει αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε. Ένα διαφορετικό πιάτο είναι ντολμαδάκια με φακόρυζο, όπου βάζουμε μισή ποσότητα ρύζι και μισή φακές-βρασμένες. Τολμήστε το!

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 1.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών