2 ώρες προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 3 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 4 - 6

Διαδικασία

  1. Βάζουμε σε τηγάνι το 1/3 του μετρημένου λαδιού και τσιγαρίζουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, για 2 - 3 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν κάπως.
  2. Τα αδειάζουμε σε μια λεκανίτσα και προσθέτουμε τις φακές, το ρύζι, τα μαυρομάτικα, το μαϊντανό, το κύμινο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
  3. Στο υπόλοιπο λάδι τσιγαρίζουμε το ξερό κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και να ξανθύνει ελαφρώς. Το αφήνουμε κατά μέρος.
  4. Στρώνουμε στη βάση της κατσαρόλας τα πιο χοντρά αμπελόφυλλα.
  5. Αρχίζουμε να τυλίγουμε τους ντολμάδες. Βάζουμε σε κάθε αμπελόφυλλο μία κουταλιά γέμιση, το διπλώνουμε και το τυλίγουμε ρολό, κάπως χαλαρά όμως, γιατί στη διάρκεια του μαγειρέματος τα όσπρια και το ρύζι θα διογκωθούν. Προσέχουμε να εγκλωβίζεται η γέμιση στο φύλλο, γιατί διαφορετικά θα φύγει κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.
  6. Βάζουμε τους ντολμάδες κοντά-κοντά, αλλά όχι σφιχτά, πάνω στα στρωμένα φύλλα της κατσαρόλας.
  7. Οταν φτιάξουμε μία στρώση, ραντίζουμε τα ντολμαδάκια με λίγο από το τσιγαρισμένο ξερό κρεμμύδι και το λάδι του. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν όλα τα ντολμαδάκια και το κρεμμύδι με το λάδι.
  8. Βάζουμε ανάποδα ένα πιάτο για να τα κρατήσει στο βράσιμο. Στύβουμε το λεμόνι και ρίχνουμε βραστό νερό ίσα να σκεπάζει το πιάτο.
  9. Τα βάζουμε να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 45 λεπτά - 1 ώρα.
  10. Τα αφήνουμε στην κατσαρόλα τουλάχιστον μισή ωρα πριν τα σερβίρουμε.

Συνταγές με Φακές

Συνταγές με Φασόλια

Συνταγές με Χόρτα / Μυρωδικά

Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών