Το μενού της εβδομάδας: Από κολοκυθάκια «παπουτσάκια» μέχρι αγιορείτικες σαρδέλες
Ένα λαχταριστό σπιτικό φαγητό για κάθε ημέρα της εβδομάδας, με εποχικά υλικά, σε ένα συνταγολόγιο νόστιμο και ισορροπημένο, που μας βοηθάει να κάνουμε τα πλάνα μας.
Μαγειρεύουμε σπιτικά, επιλέγουμε εποχικές πρώτες ύλες και ψωνίζουμε με πρόγραμμα ώστε να μην υπερβάλλουμε και να μην πετάμε τίποτα. Σε αυτό το πνεύμα, ετοιμάσαμε για εσάς ένα εβδομαδιαίο συνταγολόγιο – από Δευτέρα έως Κυριακή. Το φτιάξαμε από την Παρασκευή ώστε να έχετε όλον τον χρόνο να προμηθευτείτε τα υλικά σας, μια που το Σάββατο είναι η ημέρα που συνήθως όλοι κάνουμε τα ψώνια μας. Περιέχει τις βασικές ομάδες τροφίμων και είναι σύμφωνο με τις επιταγές των διατροφολόγων αλλά και σύμφωνο με την παράδοση και τις συνήθειες του ελληνικού νοικοκυριού. 1 φορά την εβδομάδα λοιπόν κόκκινο κρέας, 1 – 2 φορές πουλερικά, 2 – 3 λαχανικά και όσπρια και 1 – 2 φορές ψάρια και θαλασσινά. Α! Και ένα γλυκό, γιατί (σχεδόν) κανείς δεν μπορεί να του αντισταθεί.
Για την εβδομάδα 03/6 – 09/6 έχουμε να προτείνουμε πολλά νόστιμα φαγητά: χοντρά μακαρόνια με λιαστές ντομάτες, ζουμερό κοτόπουλο με τρυφερά φασολάκια, φουρνιστά κολοκυθάκια με ντομάτες και ολίγον λουκάνικο, αλλά και χοιρινές μπριζόλες στο τηγάνι, πλούσια φακοσαλάτα και μελωμένο γιουβέτσι με κεφτεδάκια κοτόπουλο.
Ξεκινάμε την εβδομάδα κατά το συνήθειό μας, με μια εύκολη, γρήγορη και λαχταριστή συνταγή. Μέσα σε 15 λεπτά, ετοιμάζουμε μια μυρωδάτη σάλτσα με λιαστές ντομάτες, μυρωδάτο μάραθο και πράσινες ελιές και την ανακατεύουμε με τα χοντρά μακαρόνια. Πασπαλίζουμε με μπόλικο ξηρό ανθότυρο και συνοδεύουμε με μια δροσερή πράσινη σαλάτα με σταφίδες και αμύγδαλα.
Με τα τρυφερά φασολάκια της εποχής μαγειρεύουμε αυτό το απίστευτα νόστιμο και ζουμερό κοτόπουλο. Το μπόλικο ελαιόλαδο είναι το μυστικό σε αυτή τη συνταγή, με το οποίο σιγομαγειρεύονται τα υλικά και γίνονται τρυφερά και ολόγλυκα. Καλό είναι να μεταφέρουμε το φαγητό στα πιάτα με τρυπητή κουτάλα, ώστε να στραγγίξουμε το πολύ λάδι και να ραντίσουμε κάθε μερίδα με λίγο ωμό, εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Συνοδεύουμε με μια δροσερή σαλάτα με ντοματίνια και φρυγανισμένες φέτες προζυμένιου ψωμιού αλειμμένες με μαλακή, βουτυράτη φέτα.
Το καλοκαίρι επιτέλους ήρθε! Προμηθευόμαστε μεγάλα αλλά τρυφερά κολοκύθια και ετοιμάζουμε εύκολα και γρήγορα «παπουτσάκια» λίγο διαφορετικά από τα κλασικά. Κόβουμε τα κολοκύθια σε βαρκούλες και τα γεμίζουμε με ζουμερές ντομάτες, πικάντικη φέτα και λόγο χωριάτικο λουκάνικο. Τα πασπαλίζουμε με θρυμματισμένο μπαγιάτικο ψωμί και τα ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά στην επιφάνεια. Συνοδεύουμε με ντοματοσαλάτα με δυόσμο, ελιές θρούμπες και ζεστό ψωμί της αρεσκείας σας.
Εύκολες και γρήγορες χοιρινές μπριζόλες στο τηγάνι μαζί με μελωμένα ντοματίνια. Περιχύνουμε το όλον με γιαούρτι φτιάχνοντας έτσι μια απίθανα κρεμώδη σάλτσα και πασπαλίζουμε με μπόλικο βασιλικό. Ιδανικό συνοδευτικό τους πατάτες τηγανητές ή ένα αφράτο ρύζι. Μια πράσινη δροσερή σαλάτα και ζεστό ζυμωτό ψωμί κρίνονται απαραίτητα.
Για την ημέρα που παραδοσιακά τρώμε όσπρια, επιλέξαμε μια πλούσια, χορταστική και μυρωδάτη φακοσαλάτα. Έχει ντοματίνια, ελιές, μαϊντανό και δυόσμο και ταιριάζει πολύ με ένα τυρί σαγανάκι και τραγανά παξιμαδάκια.
Την ημέρα του ψαριού, ψήνουμε σαρδέλες! Τα αγαπημένα, νοστιμότατα και θρεπτικά ψαράκια, τα φουρνίζουμε με με φέτες ντομάτας και φρέσκα κρεμμυδάκια. Η συνταγή είναι του μοναχού Επιφάνιου και είναι εύκολη και απίθανα νόστιμη. Συνοδεύουμε με χόρτα βραστά σαλάτα, ελιές θρούμπες και κρίθινα παξιμάδια.
Ένα καλοκαιρινό και ελαφρύ κυριακάτικο γιουβέτσι, με μυρωδάτα κοτοκεφτεδάκια, μανέστρα και ζουμερές ντομάτες. Το συνοδεύουμε με χωριάτικη σαλάτα, μια δροσερή γιαουρτοσάλτσα με δυόσμο, ελιές πράσινες και ζεστό προζυμένιο ψωμί.