Μια παραλλαγή της ανάποδης μαμαδίστικης μηλόπιτας είναι αυτή η πίτα. Είχε δημοσιευτεί σε ένα παλιό – και εξαντλημένο πια– συνταγολόγιο που έχει στην κατοχή της η Μίνα Αποστολίδη * ως «τούρτα βερίκοκο». Όπως στις ταρτ τατέν, τα φρούτα μπαίνουν κάτω κάτω στη φόρμα για να καραμελώσουν. Μόνο που δεν τα σκεπάζουμε με ζύμη τάρτας, αλλά με έναν χυλό.

30' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 30 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: για 12 μερίδες

Για τα βερίκοκα

Για τη βάση

Διαδικασία

Βερίκοκα

  1. Αλείφουμε με το βούτυρο το εσωτερικό ενός ταψιού με διάμετρο 26-28 εκ.
  2. Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και αραδιάζουμε τα βερίκοκα, με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω, να ακουμπά στο ταψί.
  3. Αφήνουμε στην άκρη.

Παντεσπάνι

  1. Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με το βούτυρο μέχρι να αφρατέψουν.
  2. Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα.
  3. Συνεχίζουμε το χτύπημα, προσθέτοντας με τη σειρά τον χυμό και το ξύσμα, το γάλα και το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, μέχρι να φτιάξουμε έναν ομοιογενή χυλό.
  4. Τον αδειάζουμε στο ταψί, περιχύνοντας τα βερίκοκα, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, για 55-60 λεπτά.
  5. Βγάζουμε το γλυκό από τον φούρνο, αφήνουμε για 5 λεπτά να κρυώσει ελαφρά και αναποδογυρίζουμε προσεκτικά σε μεγάλη πιατέλα.
  6. Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.

Μυστικά

* Η Μίνα Αποστολίδη είναι πιστοποιηµένη σοκολατοποιός στο Βέλγιο και διατηρεί, λίγο έξω από τις Βρυξέλλες, τη διάσημη πλέον σοκολατερί της «Mina Handmade Chocolates».

Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Συνταγές με Βερίκοκα

Συνταγές με Γάλα

Συνταγές για Γλυκό

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών