40'
προετοιμασία
4 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 40'
Υλικά
Μερίδες: 8Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε εύκολο παγωτό βερίκοκο ή ροδάκινο, ξεκινάμε βάζοντας τα κομμένα φρούτα σε ένα μπολ και τα πιέζουμε με την κουτάλα του πουρέ (πρες πουρέ) ή με ένα ραβδομπλέντερ ώστε να πολτοποιηθούν όσο γίνεται (κι ας μείνουν κομμάτια). Δεν το κάνουμε στον πολυκόφτη, γιατί δεν θέλουμε να βγάλουν πολλά υγρά.
- Σε ένα μπολ ή στον κάδο του μίξερ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει μια όχι πολύ σφιχτή σαντιγί (θέλουμε να αποκτήσει υφή παχύρρευστη σαν γιαούρτι).
- Προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα και το αλάτι και χτυπάμε για περίπου μισό λεπτό.
- Προσθέτουμε τα πολτοποιημένα φρούτα και ανακατεύουμε με μια κουτάλα.
- Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μεταλλικό σκεύος (σε μπολ ή σε μακρόστενη φόρμα του κέικ). Ισιώνουμε την επιφάνειά του και το σκεπάζουμε καλά, πρώτα με λαδόκολλα που να εφάπτεται στην επιφάνειά του και έπειτα με αλουμινόχαρτο.
- Τοποθετούμε στην κατάψυξη για 4 ώρες ή όλη τη νύχτα μέχρι να παγώσει καλά το παγωτό, και είναι έτοιμο!
Σερβίρισμα
- Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και καβουρδίζουμε το αμύγδαλο φιλέ, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πάρει χρώμα και άρωμα.
- Το μεταφέρουμε σε ένα πιάτο να κρυώσει και επαναφέρουμε το τηγάνι στη φωτιά.
- Ρίχνουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και αφήνουμε να λιώσουν ανακατεύοντας μέχρι να πάρουν χρώμα καραμέλας (περίπου 3 λεπτά).
- Προσθέτουμε τα φρούτα, κομμένα στη μέση, με την κομμένη όψη προς τα κάτω (έχουμε αφαιρέσει το κουκούτσι). Αφήνουμε να βράσουν μέσα στην καραμέλα για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας ώστε να καλυφθούν καλά.
- Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.
Σερβίρισμα
- Βγάζουμε το παγωτό από την κατάψυξη και αφήνουμε λίγα λεπτά να μαλακώσει.
- Σε ποτήρια παγωτού ψηλά με πόδι (ή σε άλλα ποτήρια ή μπολ) βάζουμε από 1/2 φρούτο, μία ή δύο μπάλες παγωτού ανά μερίδα και περιχύνουμε με 1/2 κουτ. γλυκού λικέρ αμαρέτο ή ρούμι. Πασπαλίζουμε με λίγο καβουρδισμένο αμύγδαλο φιλέ και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 53.