Ο ζαχαροπλάστης Μανώλης Στήθος είναι γνωστός από τη δουλειά του σε εστιατόρια όπως τα The Patio, Σπονδή, CTC και Funky Gourmet.
30'
προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 30'
Υλικά
Μερίδες: 30Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε το λαδοραβανί της Αιτωλοακαρνανίας προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C, με αέρα.
- Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το νερό, με τον χυμό και τη ζάχαρη, για 4-5 λεπτά (από όταν αρχίσει ο βρασμός), μέχρι να γίνει ένα ελαφρύ σιρόπι.
- Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε μέσα το σιμιγδάλι.
- Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και αμέσως αρχίζουμε να ρίχνουμε το σιρόπι σταδιακά.
- Μόλις προσθέσουμε όλο το σιρόπι, μαγει- ρεύουμε για άλλο 1 λεπτό σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέσει και να ψηθεί το μείγμα.
- Προσθέτουμε το ξύσμα και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Λαδώνουμε ένα ταψί 40 x 30 εκ. και πασπαλίζουμε όλο το εσωτερικό του με ζάχαρη.
- Αδειάζουμε μέσα το μείγμα του σιμιγδαλιού, το απλώνουμε, ισιώνουμε καλά την επιφάνεια και το χαράσσουμε σε μπακλαβαδωτά κομμάτια.
- Καρφώνουμε από ένα μοσχοκάρφι σε κάθε κομμάτι και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 45-60 λεπτά.
- Όταν η κρούστα του γλυκού γίνει χρυσή προς καφέ, το γλυκό είναι έτοιμο.
- Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 217.