ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑκαρονόπιτες τηγανητέςΑκαρονόπιτες τηγανητές Αγαπημένο street food της Ζακύνθου, οι φριτούρες ή φυτούρες είναι μια σιμιγδαλένια πηχτή κρέμα που σταθεροποιείται και κόβεται σε κομμάτια. Αυτά τηγανίζονται και πασπαλίζονται με ζάχαρη και κανέλα. Στις μεγάλες θρησκευτικές γιορτές και πανηγύρεις, ιδίως στη γιορτή του πολιούχου της Ζακύνθου, Αγίου Διονυσίου, οι «φυτουράδες» στήνουν τους πάγκους τους έξω από τις εκκλησίες, ακόμα και τον χειμώνα, όταν ο καιρός το επιτρέπει. Οι φριτούρες τρώγονται ζεστές και είναι πολύ απολαυστικές. Θα σας θυμίζουν κάτι ανάμεσα σε χαλβά, γαλακτομπούρεκο και τηγανίτα! Ιδανικό γλυκό για τη νηστεία, αφού δεν περιέχουν ζωικά λιπαρά, μόνο σιμιγδάλι και νερό. Η συνταγή ωστόσο που μας δίνει εδώ ο pastry chef Μανώλης Στήθος είναι μια παραλλαγή της κλασικής, καθώς χρησιμοποιεί και χυμό μανταρινιού, αντί για σκέτο νερό, ενώ σερβίρει τις φριτούρες με νηστίσιμη πραλίνα!

20' προετοιμασία
20' τηγάνισμα
12 ώρες αναμονή
Σύνολο: 12 ώρες και 40'

Υλικά

Μερίδες: 14-16

Για τις φριτούρες

Για τη νηστίσιμη πραλίνα φουντουκιού

Διαδικασία

Φριτούρες

  1. Για να ετοιμάσουμε τις φριτούρες Ζακύνθου με μανταρίνι και νηστίσιμη πραλίνα φουντουκιού, σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τον χυμό, το ξύσμα, το αλάτι και τα 50 γρ. ζάχαρη, τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε το υγρό να βράσει.
  2. Μόλις αρχίσει ο βρασμός, ρίχνουμε σταδιακά το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς για να μη σβολιάσει.
  3. Αφήνουμε το μείγμα να βράσει για ακόμα 1-2 λεπτά, μέχρι να γίνει μια παχύρρευστη κρέμα, σαν πουρές.
  4. Λαδώνουμε ένα ταψί 25 x 32 εκ. και απλώνουμε μέσα την καυτή κρέμα.
  5. Καλύπτουμε με μεμβράνη που να ακουμπάει στην επιφάνειά της για να μην κάνει πέτσα και την αφήνουμε να κρυώσει καλά και να σταθεροποιηθεί για περίπου 10-12 ώρες.
  6. Κόβουμε την κρέμα σε τετράγωνα ή μπακλαβαδωτά κομμάτια και τα βγάζουμε από το ταψί.
  7. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε μπόλικο ηλιέλαιο και τηγανίζουμε λίγα λίγα τα κομμάτια του γλυκού μέχρι να πάρουν χρώμα και να αποκτήσουν μια τραγανή κρούστα (τα κομμάτια πρέπει να κολυμπούν στο λάδι).
  8. Αμέσως μεταφέρουμε κάθε κομμάτι που τηγανίζουμε σε ένα μπολ με ζάχαρη και το γυρνάμε, να καλυφθεί καλά.

Πραλίνα

  1. Χτυπάμε καλά όλα τα υλικά μαζί στον πολυκόφτη μέχρι να δημιουργηθεί μια ρευστή πραλίνα.
  2. Σερβίρουμε τις φριτούρες ζεστές, περιχύνοντάς τες με πραλίνα και πασπαλίζοντας (αν θέλουμε) με κανέλα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 217.

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Μανταρίνι

Άρθρα και Συνταγές με Σιμιγδάλι

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών