ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜπουρεκάκια με σπανάκιΜπουρεκάκια με σπανάκι

Στα Αλάτσατα τις έφτιαχναν τις ακαρονόπιτες. Και με ανάλογο τρόπο, σαν τηγανίτες δηλαδή, έφτιαχναν και τους τσαρκαμάδες με ανοιξιάτικα χόρτα, όπως σπανάκι, κουτσουνάδες, λάπαθα, καυκαλήθρες, άνηθο κι ό,τι είχε ο κάθε τόπος. Μας τις ετοίμασε η Ειρήνη Χαρδαλή, πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών της Ερμούπολης, με συνταγή από τη γιαγιά της, που ήταν από το Αχιρλί.

20' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 50'

Υλικά

Κομμάτια: 15

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τις ακαρονόπιτες, ξεκινάμε ανακατεύοντας σε ένα μπολ το αλεύρι με το ελαιόλαδο, τα αυγά και το αλατοπίπερο. Προσθέτουμε σταδιακά το νερό, μέχρι να έχουμε έναν λείο χυλό.
  2. Ρίχνουμε τα τυριά και τους ακαρόνους και τα ανακατεύουμε να σκορπιστούν ομοιόμορφα μέσα στον χυλό.
  3. Αλείφουμε με λάδι ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι και το βάζουμε σε χαμηλή φωτιά. Ρίχνουμε 1 κουτάλα της σούπας από τον χυλό στο ζεστό τηγάνι και το κινούμε κυκλικά, έτσι ώστε να σχηματιστεί ένας δίσκος διαμέτρου 6-7 εκ. Τηγανίζουμε για 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει.
  4. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει ο χυλός, φροντίζοντας ανά τακτά διαστήματα να αλείφουμε το τηγάνι με λάδι.
  5. Απλώνουμε χαρτί κουζίνας πάνω σε μια πιατέλα, τοποθετούμε πάνω τις τηγανίτες και τις σκεπάζουμε με πετσέτα, ώστε να διατηρηθούν ζεστές μέχρι το σερβίρισμα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 199.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Κρεμμύδι

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών