Στα Αλάτσατα τις έφτιαχναν τις ακαρονόπιτες. Και με ανάλογο τρόπο, σαν τηγανίτες δηλαδή, έφτιαχναν και τους τσαρκαμάδες με ανοιξιάτικα χόρτα, όπως σπανάκι, κουτσουνάδες, λάπαθα, καυκαλήθρες, άνηθο κι ό,τι είχε ο κάθε τόπος. Μας τις ετοίμασε η Ειρήνη Χαρδαλή, πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών της Ερμούπολης, με συνταγή από τη γιαγιά της, που ήταν από το Αχιρλί.
20'
προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 50'
Υλικά
Κομμάτια: 15Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τις ακαρονόπιτες, ξεκινάμε ανακατεύοντας σε ένα μπολ το αλεύρι με το ελαιόλαδο, τα αυγά και το αλατοπίπερο. Προσθέτουμε σταδιακά το νερό, μέχρι να έχουμε έναν λείο χυλό.
- Ρίχνουμε τα τυριά και τους ακαρόνους και τα ανακατεύουμε να σκορπιστούν ομοιόμορφα μέσα στον χυλό.
- Αλείφουμε με λάδι ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι και το βάζουμε σε χαμηλή φωτιά. Ρίχνουμε 1 κουτάλα της σούπας από τον χυλό στο ζεστό τηγάνι και το κινούμε κυκλικά, έτσι ώστε να σχηματιστεί ένας δίσκος διαμέτρου 6-7 εκ. Τηγανίζουμε για 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει.
- Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει ο χυλός, φροντίζοντας ανά τακτά διαστήματα να αλείφουμε το τηγάνι με λάδι.
- Απλώνουμε χαρτί κουζίνας πάνω σε μια πιατέλα, τοποθετούμε πάνω τις τηγανίτες και τις σκεπάζουμε με πετσέτα, ώστε να διατηρηθούν ζεστές μέχρι το σερβίρισμα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 199.