ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣτσιγαράκια, πίτεςΤσιγαράκια αρβανίτικα (φλογέρες με σπανάκι και τυρί)
1 ώρα προετοιμασία
50' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 50'

Υλικά

Τεμάχια: για περίπου 20

Για τη ζύμη (εναλλακτικά, βάζουμε έτοιμο φύλλο κουρού)

Για τη γέμιση

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε μπουρεκάκια με σπανάκι, αρχικά βάζουμε σε μια λεκανίτσα το αλεύρι.
  2. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το σησαμέλαιο και το τρίβουμε με τις παλάμες να βραχεί καλά.
  3. Ρίχνουμε το αλάτι και λίγο χλιαρό νερό (περίπου 100 - 200 ml) και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια, αλλά να μην είναι πολύ σφιχτή, για να ανοίγει εύκολα.
  4. Τη σκεπάζουμε με διπλή πετσέτα και την αφήνουμε να ησυχάσει μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
  5. Στην κατσαρόλα βάζουμε το κρεμμύδι με μισό ποτήρι νερό και λίγο αλάτι και το αφήνουμε να μαραθεί σχεδόν μέχρι να εξατμιστεί το νερό.
  6. Προσθέτουμε τότε το σπανάκι (και την ντομάτα, αν τη θέλουμε) και κλείνουμε με το καπάκι για να αχνιστεί και να πέσει.
  7. Αλατοπιπερώνουμε, αρωματίζουμε με το μοσχοκάρυδο, ρίχνουμε και το λαδάκι, ανακατεύουμε και το αφήνουμε να μαγειρευτεί για λίγο, μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά.
  8. Το αποσύρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
  9. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
  10. Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης, περίπου το μισό και το ανοίγουμε με τον πλάστη πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια.
  11. Πουδράροντάς το ελαφρώς με αλεύρι, να γίνει σχετικά λεπτό, αλλά όχι και σαν χαρτί.
  12. Κόβουμε στρογγυλά κομμάτια ζύμης με ένα μπολάκι.
  13. Βάζουμε τη γέμιση σπανακιού και το γυρίζουμε να γίνει μισοφέγγαρο.
  14. Το πιέζουμε να κλείσει καλά.
  15. Τοποθετούμε το μπουρεκάκι στο ταψί που έχουμε στρώσει με λαδόχαρτο και συνεχίζουμε μέχρι να εξαντλήσουμε τα υλικά.
  16. Τα τρυπάμε σε δύο σημεία με μια οδοντογλυφίδα.
  17. Ψήνουμε, τα μπουρεκάκια με σπανάκι, μέχρι να ροδίσουν, περίπου 50 λεπτά.

Μια παγωμένη Ρετσίνα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 78.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Κρεμμύδι

Άρθρα και Συνταγές με Σπανάκι

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών