«Ο μάραθος φημίζεται για τη μεγάλη του αντιοξειδωτική δράση, μια και περιέχει τον δικό του μοναδικό συνδυασμό φυτοθρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των φλαβονοειδών ρουτίνη, κερκετίνη και διάφορων καμφερολικών γλυκοζιτών, που, σύμφωνα με μελέτες που έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά, καταστέλλουν τη φλεγμονή! Και εδώ ο συνδυασμός με το τυρί ενισχύει το πιάτο με πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και κατεβάζει τον γλυκαιμικό δείκτη του γεύματος», σημειώνει η Μαρία Μπίζιου, MSc Κλινική Διατροφολόγος.

40' προετοιμασία
20' ψήσιμο
30' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 30'

Υλικά

Κομμάτια: 18 περίπου

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τους μαραθοκεφτέδες με σπανάκι και κατσικίσια φέτα τρίβουμε τα κολοκυθάκια από τη χοντρή πλευρά του τρίφτη, τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι για 30 λεπτά.
  2. Τα στύβουμε καλά με τις φούχτες μας και στη συνέχεια τα βάζουμε σε μια καθαρή, λεπτή βαμβακερή πετσέτα.
  3. Τη στρίβουμε σαν πουγκί, στύβοντας καλά τα κολοκυθάκια. Τα αδειάζουμε σε μεγάλο μπολ.
  4. Ψιλοκόβουμε τους ανθούς και τους προσθέτουμε στο μπολ.
  5. Προσθέτουμε τον μάραθο, το σπανάκι, τα κρεμμύδια (ξερό και φρέσκα), τον δυόσμο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
  6. Ρίχνουμε τα αυγά και το ασπράδι και ανακατεύουμε ξανά.
  7. Τέλος, προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και την κατσικίσια «φέτα» και ανακατεύουμε καλά.
  8. Το μείγμα πρέπει να είναι σχετικά σφιχτό και να πλάθεται.
  9. Αν όχι, το βάζουμε για 1 ώρα στο ψυγείο για να σφίξει λίγο – αποφεύγουμε να προσθέσουμε κι άλλο αλεύρι, γιατί θα μειώσουμε τη νοστιμιά τους.
  10. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  11. Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα μεγάλο ταψί.
  12. Πλάθουμε με το μείγμα περίπου 18 κεφτέδες, βάρους 40 γρ. ο καθένας, και τους πιέζουμε για να πλατύνουν λίγο.
  13. Τους περνάμε ελαφρά από το καλαμποκάλευρο και τους αραδιάζουμε στο ταψί.
  14. Τους αλείφουμε προσεκτικά με λίγο ελαιόλαδο και φουρνίζουμε.
  15. Ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά. Τους γυρίζουμε από την άλλη πλευρά, αλείφουμε ξανά με ελάχιστο ελαιόλαδο και ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά.
  16. Τους σερβίρουμε χλιαρούς ή μόλις κρυώσουν.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 219.

Άρθρα και Συνταγές με Κολοκυθάκια

Άρθρα και Συνταγές με Μάραθος

Άρθρα και Συνταγές με Σπανάκι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT