15'
προετοιμασία
1 ώρα και 15' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 30'
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τη φασολάδα με μαυρομάτικα και μάραθο, σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε 50 ml από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 10 λεπτά.
- Προσθέτουμε τα κυβάκια κολοκύθας ή καρότου και το μπούκοβο και σοτάρουμε για άλλα 2-3 λεπτά.
- Ρίχνουμε τα μαυρομάτικα και 4 φλιτζ. τσαγιού νερό, δυναμώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το υγρό να πάρει βράση, ξαφρίζοντας.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 40 λεπτά.
- Προσθέτουμε τα ντοματάκια, τη μαντζουράνα, τον μάραθο, αλάτι και πιπέρι και δυναμώνουμε τη φωτιά.
- Βράζουμε για άλλα 15-20 λεπτά, μέχρι τα φασόλια να μαλακώσουν καλά.
- Ρίχνουμε στον πολυκόφτη το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού, το ξύσμα πορτοκαλιού και μία δόση από τη φασολάδα, όση χωράει σε μία κουτάλα της σούπας, και τα χτυπάμε καλά για να γίνουν χυλός.
- Τον αδειάζουμε στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε και κλείνουμε το μάτι της κουζίνας χωρίς να απομακρύνουμε την κατσαρόλα.
- Αφήνουμε για 5 λεπτά να χυλώσει η φασολάδα και σερβίρουμε με ζυμωτό ψωμί.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 217.