ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΦασολάδα κρεμώδης με λάδι κύμινου ή μαραθόσπορουΦασολάδα κρεμώδης με λάδι κύμινου ή μαραθόσπορουΕίναι γνωστή η αγάπη των Ινδών για τα μελωμένα μαγειρέματα με όσπρια, αν και προτιμούν τα ρεβύθια και τα πιάτα dhal με φακές. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και άλλα φασόλια, λευκά και μεγαλόσπερμα, αλλά οι γίγαντες έχουν έντονη νοστιμιά, που δεν θα την καλύψουν τα άφθονα μπαχαρικά.

5' προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
12 ώρες αναμονή
Σύνολο: 14 ώρες και 5'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε την Ινδική φασολάδα με γίγαντες, καρύδα και μπαχαρικά ξεπλένουμε καλά τους γίγαντες και τους βάζουμε σε μια κατσαρόλα με 4-5 φλιτζ. τσαγιού νερό και το κλωνάρι θυμαριού.
  2. Αφήνουμε να πάρουν μία βράση σε δυνατή φωτιά, ξαφρίζοντας σχολαστικά, χαμηλώ- νουμε τη θερμοκρασία και βράζουμε για 1-1 1⁄2 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν καλά.
  3. Αν σώνεται το νερό, προσθέτουμε λίγο, καυτό.
  4. Αλατίζουμε περίπου 10 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμά τους.
  5. Στραγγίζουμε τους γίγαντες και κρατάμε στην άκρη 1/2 φλιτζ. τσαγιού από το νερό τους.
  6. Χτυπάμε στον πολυκόφτη την τριμμένη καρύδα με 2-3 κουτ. σούπας νερό μέχρι να γίνουν ένας πυκνός χυλός.
  7. Σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και «καβουρδίζουμε» την κανέλα και τα γαρίφαλα για 10-20 δευτερόλεπτα.
  8. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 10-12 λεπτά, μέχρι να ξανθύνει καλά.
  9. Προσθέτουμε το σκόρδο, ανακατεύουμε για λίγα δευτερόλεπτα και ρίχνουμε τα ντοματάκια.
  10. Μαγειρεύουμε για 2 λεπτά και προσθέτουμε αλάτι, τον κουρκουμά, το τσίλι, τον ξερό κόλιανδρο και το garam masala.
  11. Μαγειρεύουμε για 1 λεπτό, προσθέτουμε τους γίγαντες με το νερό τους που κρατήσαμε στην άκρη και τον πολτό καρύδας.
  12. Ανακατεύουμε και σιγομαγειρεύουμε για 7-8 λεπτά, ανακατεύοντας μερικές φορές μέχρι το μείγμα να χυλώσει.
  13. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον φρέσκο κόλιανδρο και λίγο επιπλέον ελαιόλαδο και σερβίρουμε.
  14. Συνοδεύουμε με λακέρδα, ελιές και τουρσιά της αρεσκείας μας.

Στο ποτήρι μας : Μη διστάσετε μπροστά σε ένα λευκό ημίγλυκο αρωματικό κρασί. Κολακεύει την καρύδα και τα μπαχαρικά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 215.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών