ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΧταπόδι στιφάδο με πορτοκάλιΧταπόδι στιφάδο με πορτοκάλι
20' προετοιμασία
1 ώρα και 45' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 5'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το χταπόδι στιφάδο κρασάτο με μανταρίνι βάζουμε το χταπόδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σκέτο, τη σκεπάζουμε με το καπάκι της και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
  2. Το βράζουμε στα υγρά που θα βγάλει για 20 λεπτά.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά, το αφήνουμε να γίνει χλιαρό και το κόβουμε σε κομμάτια-μπουκιές, κρατώντας κατά μέρος όσο ζουμί υπάρχει μέσα στην κατσαρόλα.
  4. Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά την κατσαρόλα, ζεσταίνουμε εκεί το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια του στιφάδου (ή τα απλά κρεμμύδια) για 10 λεπτά.
  5. Προσθέτουμε το κομμένο χταπόδι και σοτάρουμε για άλλα 5 λεπτά.
  6. Ρίχνουμε όλα τα μπαχαρικά, τη δάφνη και το δεντρολίβανο, σοτάρουμε για 1 λεπτό και σβήνουμε με το ξίδι.
  7. Μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστεί εντελώς και ρίχνουμε τα δύο κρασιά.
  8. Μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ, και προσθέτουμε το κομμένο μανταρίνι και το ζουμί από το βράσιμο του χταποδιού που αφήσαμε κατά μέρος.
  9. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε το στιφάδο για περίπου 1 ώρα, μέχρι να γίνει το χταπόδι.
  10. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό κατά το μαγείρεμα.
  11. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλατοπίπερο, αν χρειάζεται.
  12. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Σερβίρουμε αμέσως.

Μυστικά

Ιδέα για συνοδευτικό: Ένας βελούδινος πουρές σελινόριζας, ραντισμένος με ελαιόλαδο και πασπαλισμένος με ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο, και ψητά, μελωμένα καρότα.

Στο ποτήρι μας : Ένα ελαφρύ, κομψό κόκκινο: Ένα Λιάτικο, μια Λημνιώνα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 217.

Άρθρα και Συνταγές με Κρεμμύδι

Άρθρα και Συνταγές με Μανταρίνι

Άρθρα και Συνταγές με Χταπόδι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών