Η Gaeta απέχει 80 χλμ. από τη Νάπολη, είναι σημαντικό λιμάνι για το εμπόριο ψαριού και η πίτα της έχει από το 2005 «Denominazione Comunale d’ Origine», δηλαδή Προστατευόμενη Δημοτική Ονομασία Προέλευσης. Γίνεται και σε μικρά ατομικά πιτάκια, που είναι και από τα πιο δημοφιλή street food της περιοχής.
30'
προετοιμασία
1 ώρα και 30' ψήσιμο
2 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες
Υλικά
Μερίδες: για ταψί διαμέτρου 24-26 εκ.Για τη ζύμη
Για τη γέμιση
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε την πίτα με θαλασσινά από την Gaeta πλένουμε καλά το χταπόδι και το βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με τα λίγα υγρά του πλυσίματος, σκεπάζουμε και ψήνουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
- Το στραγγίζουμε και το ψιλοκόβουμε (το ζουμί του το κρατάμε για να φτιάξουμε την επομένη πιλάφι).
- Παράλληλα, σε ένα βαθύ μπολ ή στον κάδο του μίξερ, ανακατεύουμε τα άλευρα με το αλάτι.
- Ρίχνουμε τη νωπή μαγιά, θρυμματίζοντάς τη με τα δάχτυλά μας, το μέλι, το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε με τα χέρια μας ή με τον γάντζο, μέχρι να σχηματιστεί μια ψιχουλιαστή ζύμη.
- Ρίχνουμε σταδιακά το νερό και ζυμώνουμε για 3-5 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια λεία και ελαστική ζύμη.
- Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη για 2 ώρες, σε ζεστό μέρος, να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (μαζί και το χταπόδι) και ανακατεύουμε.
- Ανοίγουμε τη ζύμη σε 2 στρογγυλά φύλλα, διαμέτρου περίπου 24-26 εκ.
- Λαδώνουμε ένα ρηχό στρογγυλό ταψί 24-26 εκ. και απλώνουμε το ένα φύλλο, ώστε να καλύψει τον πάτο και τα τοιχώματα.
- Αδειάζουμε τη γέμιση, τη στρώνουμε ομοιόμορφα και καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο.
- Ενώνουμε τις άκρες πιέζοντας με τα δάχτυλά μας ή τυλίγουμε όμορφα σε κορδόνι.
- Αλείφουμε με λίγο λάδι την επιφάνεια και χαράσσουμε έναν μικρό σταυρό στο κέντρο.
- Ψήνουμε για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το φύλλο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 154.