ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣEmpanadas με κοτόπουλο και τσορίθοEmpanadas με κοτόπουλο και τσορίθοΣτην αφρικανική κουζίνα είναι πολύ διαδεδομένη μια εξαιρετικά καυτερή πιπερίτσα, που στη γλώσσα σουαχίλι λέγεται «πίρι-πίρι» («πίρι» σημαίνει «πιπέρι»). Πατρίδα της είναι η Καραϊβική, από όπου την έφεραν στην αφρικανική ήπειρο οι Πορτογάλοι αποικιοκράτες. Η πιο χαρακτηριστική συνταγή είναι το κοτόπουλο σχάρας μαριναρισμένο με πίρι πίρι, που θεωρείται εθνικό πιάτο της Μοζαμβίκης – συνταγή που εκθείαζε πολύ συχνά ο Anthony Bourdain.

20' προετοιμασία
20' ψήσιμο
Σύνολο: 40'

Υλικά

Τεμάχια: 12

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Γέμιση

  1. Για να ετοιμάσουμε τα πιτάκια με ψάρι και πίρι πίρι σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο, το τζίντζερ και την πιπεριά για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Ρίχνουμε το γάλα καρύδας και μαγειρεύουμε για άλλα 2-3 λεπτά, μέχρι να το απορροφήσουν τα υλικά.
  3. Αδειάζουμε σε μπολ και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
  4. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύουμε να αναμειχθούν.

Ζύμη

  1. Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
  2. Προσθέτουμε το βούτυρο και ζυμώνουμε με τα δάχτυλά μας μέχρι να σχηματιστεί μια ψιχουλιαστή ζύμη.
  3. Ρίχνουμε σταδιακά 120 ml νερό (μπορεί να μην το χρειαστούμε όλο) και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια μας.
  4. Αλευρώνουμε ελαφρά μια λεία επιφάνεια, απλώνουμε τη ζύμη και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο περίπου 35 x 50 εκ. και πάχους 2-3 χλστ.
  5. Κόβουμε με ένα κουπάτ ή με ένα φλιτζάνι δισκάκια διαμέτρου περίπου 12 εκ.
  6. Θα σχηματίσουμε περίπου 12 δισκάκια.
  7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και καλύπτουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου.
  8. Βάζουμε σε κάθε δισκάκι ζύμης από 1 κουτ. σούπας γέμιση, διπλώνουμε σε σχήμα μισοφέγγαρου και με ένα πιρούνι πιέζουμε τις άκρες ώστε να εγκλωβίσουμε τη γέμιση.
  9. Τα αραδιάζουμε στο ταψί και τα αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό.
  10. Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  11. Αν θέλουμε, μπορούμε να κάνουμε, αντί για μικρά, 3-4 μεγαλύτερα πιτάκια, σαν καλτσόνε, μόνο που θα τα ψήσουμε 5 λεπτά παραπάνω.

Μυστικά

Τη διάσημη Αφρικανική πιπεριά «πίρι πίρι» τη βρίσκουμε και στη χώρα μας, σε αποξηραμένη μορφή , σε μεγάλα μπαχαράδικα συχνά με την ονομασία «πιπερίτσα του Μαλάουι».

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 154.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Πιπεριές

Άρθρα και Συνταγές με Ψάρι

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών