ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠίτα με τόνο και βραστά αυγά: Empanada de atunΠίτα με τόνο και βραστά αυγά: Empanada de atun
15' προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 15'

Υλικά

Τεμάχια: 12-14

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Για να ετοιμάσουμε τις empanadas με κοτόπουλο και τσορίθο σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με την πάπρικα και το αλάτι.
  2. Ρίχνουμε το βούτυρο και ζυμώνουμε με τα δάχτυλά μας μέχρι να σχηματιστεί μια ψιχουλιαστή ζύμη.
  3. Προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα και μετά το ξίδι και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και ελαστική ζύμη.
  4. Την πλάθουμε σε μπάλα, την τυλίγουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Γέμιση

  1. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο, το κύμινο και την πάπρικα για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  2. Ρίχνουμε τον κιμά και τα λουκάνικα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς.
  3. Πρέπει το μείγμα να γίνει σπυρωτό.
  4. Προσθέτουμε τον πελτέ, τη ρίγανη και αλάτι και ανακατεύουμε απαλά.
  5. Ρίχνουμε τον ζωμό, τη ζάχαρη, τις σταφίδες, τις πιπεριές και μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  6. Προσθέτουμε τις ελιές, ανακατεύουμε , αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

Πιτάκια

  1. Αλευρώνουμε ελαφρά μια λεία επιφάνεια, απλώνουμε τη ζύμη και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο περίπου 35 x 50 εκ. και πάχους 2 χλστ.
  2. Κόβουμε με ένα κουπάτ ή με ένα φλιτζάνι δισκάκια διαμέτρου 12-14 εκ.
  3. Θα σχηματίσουμε περίπου 12-14 δισκάκια.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και καλύπτουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου.
  5. Βάζουμε σε κάθε δισκάκι ζύμης από 1 κουτ. σούπας γέμιση, διπλώνουμε σε σχήμα μισοφέγγαρου και με ένα πιρούνι πιέζουμε τις άκρες, ώστε να εγκλωβίσουμε τη γέμιση.
  6. Τα αραδιάζουμε στο ταψί. Ανακατεύουμε το αυγό με το γάλα και αλείφουμε με το μείγμα τα πιτάκια.
  7. Ψήνουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Στο ποτήρι μας : Ένα δροσερό Tempranillo.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 154.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Βούτυρο

Άρθρα και Συνταγές με Κιμάς κοτόπουλου

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών