30'
προετοιμασία
1 ώρα και 15' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 45'
Υλικά
Μερίδες: 6Διαδικασία
- Τα κατεψυγμένα χταπόδια συνήθως δεν χρειάζονται καθάρισμα.
- Αν αγοράσουμε φρέσκο, το καθαρίζουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε την κουκούλα και τη χωρίζουμε από τα πλοκάμια.
- Την αναποδογυρίζουμε και την καθαρίζουμε από τα εντόσθια.
- Με το ένα χέρι πιέζουμε το σκληρό σημείο στη συμβολή των πλοκαμιών και με το άλλο το τραβάμε από πάνω να βγει.
- Πλένουμε το χταπόδι σχολαστικά σε μια λεκάνη με νερό, φροντίζοντας να ξεπλύνουμε πολύ καλά τις βεντούζες του, γιατί μαζεύουν άμμο.
- Κόβουμε τα πλοκάμια και την κουκούλα του χταποδιού σε μεγάλα κομμάτια μήκους 4 - 5 εκ.
- Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά με την παρακάτω σειρά, μια στρώση κρεμμύδια, από πάνω τα κομμάτια του χταποδιού, τα υπόλοιπα κρεμμύδια, τις φλούδες πορτοκαλιού, τα μπαχαρικά και το θυμάρι.
- Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, τα κρασιά και το ξίδι.
- Δεν προσθέτουμε περισσότερα υγρά, καθώς το χταπόδι θα βγάλει τα δικά του.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να σιγοψηθεί σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά τουλάχιστον ή μέχρι να γίνει το χταπόδι, χωρίς να ανακατεύουμε, για να μη διαλυθούν τα κρεμμυδάκια.
- Αν στο τέλος του μαγειρέματος έχουν μείνει αρκετά υγρά στην κατσαρόλα, σουρώνουμε τα στερεά και βράζουμε μέχρι να αποκτήσει η σάλτσα την επιθυμητή πυκνότητα.
- Σερβίρουμε το χταπόδι στιφάδο με πορτοκάλι συνοδεύοντας, αν θέλουμε, με πατάτες βραστές ή τηγανητές.