ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΧαλβάς σιμιγδαλένιος με σοκολάτα και σταφίδεςΧαλβάς σιμιγδαλένιος με σοκολάτα και σταφίδες Ο ζαχαροπλάστης Δημήτρης Μακρυνιώτης μάς έχει συνηθίσει σε απλά γλυκά, που όμως έχουν πάντα μια ενδιαφέρουσα προσθήκη ή μια τεχνική που τα διαφοροποιεί από τα κλασικά. Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς που μας προτείνει εδώ έχει και μπόλικο μπράντι μέσα. Δεν το βάζει κατευθείαν στον χαλβά, αλλά μουλιάζει τις σταφίδες μέσα σε αυτό, οι οποίες φουσκώνουν και στο δάγκωμα απελευθερώνουν το εκρηκτικό άρωμα του αλκοόλ.

30' προετοιμασία
1 ώρα και 30' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 10-11

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τον σιμιγδαλένιο χαλβά με μπράντι και σταφίδες, πρώτα ζεσταίνουμε ελαφρώς το μπράντι και το αδειάζουμε σε ένα μικρό μπολ όπου έχουμε βάλει τις σταφίδες έτσι ώστε να τις καλύψει εντελώς. Αφήνουμε να μουλιάσουν για τουλάχιστον μισή ώρα.
  2. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το νερό με τη ζάχαρη και τα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να πάρουν μία βράση (μετράμε 4-5 λεπτά από όταν αρχίσει ο βρασμός και αποσύρουμε).
  3. Σε ένα άλλο κατσαρολάκι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  4. Μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε το σιμιγδάλι και το ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, για περίπου 5-6 λεπτά, μέχρι να πάρει το χρώμα που επιθυμούμε και να βγάλει τα ωραία αρώματα του καβουρδισμένου σιμιγδαλιού. Προσοχή, δεν πρέπει να μαυρίσει πολύ, γιατί θα μυρίσει άσχημα.
  5. Προσθέτουμε σιγά σιγά με μια κουτάλα το καυτό σιρόπι μέσα στο κατσαρολάκι με το σιμιγδάλι, προσέχοντας πολύ γιατί στην αρχή κάνει έντονους υδρατμούς και έντονο κοχλασμό.
  6. Αφού ρίξουμε όλο το σιρόπι, ανακατεύουμε συνεχώς τον χαλβά (πάνω στη φωτιά) μέχρι να δούμε φουσκάλες κοχλασμού και όταν σέρνουμε την κουτάλα να μένει δρόμος.
  7. Τραβάμε τον χαλβά από το μάτι, ρίχνουμε μέσα την κανέλα, το ξύσμα και τις σταφίδες με το μπράντι και ανακατεύουμε καλά για μια τελευταία φορά.
  8. Αδειάζουμε τον χαλβά σε μια μεσαία (λαδωμένη) φόρμα του κέικ με τρύπα ή σε φόρμα για πιλάφι ή σε φορμάκια της αρεσκείας μας ή μοιράζουμε σε μπολάκια.
  9. Αφήνουμε να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί, εκτός ψυγείου (τουλάχιστον 1 ώρα).
  10. Για να σερβίρουμε, ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε με λίγο ξύσμα πορτοκαλιού.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 217.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών