1 ώρα
προετοιμασία
50' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 50'
Υλικά
Μερίδες: για ταψί διαμ. 28 - 30 εκ.Για το φύλλο
Για τη γέμιση
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε την χορτόπιτα του Μοναχού Επιφάνιου ξεκινάμε και σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, το λάδι και το τσίπουρο και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε το νερό λίγο λίγο και αρχίζουμε το ζύμωμα, μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια μας.
- Τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε για μισή ώρα να ξεκουραστεί.
- Παράλληλα σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι στο λάδι.
- Ζεματίζουμε τους ζοχούς και τα ραδίκια και τα στραγγίζουμε.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα χόρτα με τα μυρωδικά, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το αλάτι και το πιπέρι και τρίβουμε ελαφρώς.
- Προσθέτουμε το σοταρισμένο κρεμμύδι, ανακατεύουμε και η γέμιση είναι έτοιμη.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε τέσσερα ίσα μέρη. Με πλαστήρι και λίγο αλευράκι, ανοίγουμε τα φύλλα στο σχήμα που έχει το ταψί μας.
- Λαδώνουμε το ταψί και βάζουμε το πρώτο φύλλο. Λαδώνουμε, προσθέτουμε το δεύτερο φύλλο και απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση.
- Βάζουμε το τρίτο φύλλο και, αφού το λαδώσουμε, σκεπάζουμε με το τέταρτο.
- Λαδώνουμε ελαφρώς, ρίχνουμε μερικές σταγόνες νερό και κόβουμε την πίτα μας σε κομμάτια.
- Ψήνουμε στον φούρνο σε χαμηλό ράφι, στους 180-200 βαθμούς, για περίπου 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η πίτα και να ψηθεί και από κάτω. Θα μοσχοβολήσει το σπίτι σας αρώματα του αγρού και της άνοιξης.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 154.