25'
προετοιμασία
40' ψήσιμο
2 ώρες και 30'
αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 35'
Υλικά
Μερίδες: 8Ζύμη
Γέμιση
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τη γκαλετ αχλάδι, ξεκινάμε με τη ζύμη. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το κρύο βούτυρο. Τρίβουμε το βούτυρο πάνω στα στερεά υλικά με τις άκρες των δαχτύλων μας μέχρι να σχηματιστεί ένα μείγμα όλο ψίχουλα.
- Προσθέτουμε το παγωμένο νερό και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν τα ψίχουλα και να σχηματιστεί ένα ομοιόμορφο ζυμάρι.
- Τυλίγουμε τη ζύμη σε μια μεμβράνη, την πιέζουμε προς τα κάτω να γίνει ένας πλακέ δίσκος και την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.
Γέμιση
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με την κανέλα, το τζίντζερ και το αλάτι.
- Κόβουμε τα αχλάδια στη μέση, τα καθαρίζουμε από τον πυρήνα με τα κουκούτσια και από το κοτσάνι και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.
- Τα ρίχνουμε στο μπολ με τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά. Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε απαλά.
- Τέλος, ρίχνουμε και το αλεύρι και ανακατεύουμε ξανά. Αφήνουμε το μείγμα των φρούτων για μισή ώρα στο ψυγείο.
Συναρμολόγηση
- Όταν το ζυμάρι έχει παγώσει εντελώς, είμαστε έτοιμοι να το ανοίξουμε.
- Πασπαλίζουμε με αλεύρι τον πάγκο μας και ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη μέχρι να έχουμε έναν δίσκο διαμέτρου 30 εκ.
- Τακτοποιούμε όμορφα πάνω στη ζύμη τις φετούλες των αχλαδιών (σαν βεντάλια), μαζί με όλο το μείγμα τους, αφήνοντας περιθώριο 4-5 εκ. περιμετρικά.
- Στο τέλος διπλώνουμε τη ζύμη της περιφέρειας προς τα μέσα, φτιάχνοντας ένα στεφάνι γύρω γύρω από τη γέμιση.
- Μεταφέρουμε προσεκτικά την τάρτα πάνω σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και βάζουμε στην κατάψυξη μέχρι να παγώσει εντελώς (το λιγότερο μισή ώρα έως ένα βράδυ).
Ψήσιμο
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C, στον αέρα.
- Αλείφουμε το στεφάνι ζύμης με το αυγό και το πασπαλίζουμε με καστανή ζάχαρη.
- Σκορπίζουμε εδώ κι εκεί πάνω στα αχλάδια τα 30 γρ. βούτυρο.
- Ψήνουμε για 35-45 λεπτά, μέχρι η τάρτα να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 54.