ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓκαλέτ με πράσα, σύγκλινο, φέτα και γιαούρτιΓκαλέτ με πράσα, σύγκλινο, φέτα και γιαούρτι
40' προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 40'

Υλικά

Μερίδες: 6

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Για να φτιάξουμε την γκαλέτ, ξεκινάμε με τη ζύμη.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το μισό αλάτι και το βούτυρο και τα τρίβουμε με τα δάχτυλά μας μέχρι να φτιάξουμε ένα ψιχουλιαστό μείγμα.
  3. Ρίχνουμε το υπόλοιπο αλάτι, το νερό και το ξίδι και ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά σε μια σχετικά τραχιά ζύμη (μερικά κομμάτια βουτύρου ίσως είναι ορατά, αλλά δεν μας ενοχλεί). Τυλίγουμε τη ζύμη σε διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο, μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.

Γέμιση

  1. Σε ευρύχωρο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε πολύ δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα μανιτάρια για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να σωθούν τα υγρά που θα βγάλουν και να ροδίσουν.
  2. Ρίχνουμε το σκόρδο, τις σταφίδες, το θυμάρι, τον μαϊντανό και το ξύσμα και σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό. Τέλος, ρίχνουμε το σπανάκι (αφήνουμε μερικά φύλλα στην άκρη, για το σερβίρισμα) και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να μαραθεί. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Γκαλέτ

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Λαδώνουμε μια ταρτιέρα 24-26 εκ. ή ένα ταψί μεγαλούτσικο και ρηχό.
  2. Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο με διάμετρο περίπου 35 εκ. Το στρώνουμε στην ταρτιέρα ή στο ταψί και αφήνουμε τις άκρες να εξέχουν από τα τοιχώματα.
  3. Απλώνουμε τη γέμιση στη ζύμη, αλατοπιπερώνουμε και γυρίζουμε τις άκρες της ζύμης προς τα μέσα, ώστε να μισοκαλύψουν τη γέμιση.
  4. Αλείφουμε γέμιση και ζύμη με το χτυπημένο αυγό και ψήνουμε την γκαλέτ για 50-60 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ωραία η ζύμη.
  5. Την ξεφουρνίζουμε, την αφήνουμε να κρυώσει αρκετά και σκορπίζουμε πάνω της το υπόλοιπο σπανάκι, τα κουκουνάρια και το τυρί. Σερβίρουμε αμέσως.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 177.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Σπανάκι

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT