ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΝηστήσιμα τρουφάκιαΝηστίσιμα τρουφάκια Την καταγράφουμε ως «μέτριας δυσκολίας» γλυκό, μόνο και μόνο γιατί έχει αρκετά επιμέρους στάδια που θέλουν τον χρόνο τους και όχι γιατί είναι στ’ αλήθεια δύσκολη. Πάντως, αν θέλουμε να γλιτώσουμε χρόνο, μπορούμε να αγοράσουμε έτοιμες φλούδες πορτοκαλιού κονφί από ντελικατέσεν και μεγάλα ξηροκαρπάδικα.

1 ώρα και 30' προετοιμασία
25' ψήσιμο
4 ώρες αναμονή
Σύνολο: 5 ώρες και 55'

Υλικά

Μερίδες: 12

Για την κρέμα σοκολάτα

Για τη νηστίσιμη σπιτική πραλίνα με σοκολάτα

Για το κέικ πραλίνας

Για τις φλούδες πορτοκαλιού κονφί (προαιρετικές)

Διαδικασία

Κρέμα σοκολάτα

  1. Για να ετοιμάσουμε την νηστίσιμη τούρτα σοκολάτα με πραλίνα φουντουκιού τεμαχίζουμε την κουβερτούρα και τη βάζουμε σε ένα μπολ.
  2. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα αμυγδάλου μαζί με τη γλυκόζη, μέχρι να πάρει μία βράση, και το αδειάζουμε πάνω από την κουβερτούρα.
  3. Περιμένουμε 1 λεπτό και ανακατεύουμε με μια κουτάλα ή με ένα ραβδομπλέντερ, μέχρι να γίνει μια λεία κρέμα (γκανάς).
  4. Τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες.

Νηστίσιμη σπιτική πραλίνα

  1. Αλέθουμε όλα μαζί τα υλικά στον πολυκόφτη, επιμένοντας μέχρι να γίνει μια λεία πραλίνα. Αφήνουμε να κρυώσει.

Κέικ πραλίνας

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 165°C, με αέρα.
  2. Ρίχνουμε όλα τα υλικά, εκτός από τους ξηρούς καρπούς και τις σταφίδες, στον κάδο του μίξερ και τα ανακατεύουμε με το φτερό έως ότου έχουμε ένα λείο μείγμα.
  3. Στο τέλος, προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς και τις σταφίδες και χτυπάμε λίγο ακόμα, ίσα να ενωθούν.
  4. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα τσέρκι διαμέτρου 24 εκ. που έχουμε κλείσει στο κάτω μέρος με αλουμινόχαρτο.
  5. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 25 λεπτά.
  6. Δοκιμάζουμε αν έχει ψηθεί τρυπώντας το στο κέντρο με μια οδοντογλυφίδα – θα πρέπει να βγει καθαρή.
  7. Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει καλά και το ξεφορμάρουμε.

Φλούδες πορτοκαλιού κονφί

  1. Κόβουμε τις φλούδες από τα πορτοκάλια σε λεπτά κορδελάκια και τις βάζουμε μαζί με το νερό και τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, αφήνοντάς τες να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν καλά, να γυαλίσουν και να γίνουν κάπως διάφανες γύρω γύρω.

Συναρμολόγηση

  1. Αφού κρυώσει καλά το κέικ και η κρέμα σοκολάτας, κόβουμε μια λεπτή στρώση από την επιφάνεια του κέικ, επειδή θα έχει φουσκώσει στο ψήσιμο, ώστε να το ισιώσουμε τελείως.
  2. Το τοποθετούμε σε πιατέλα και απλώνουμε πάνω την κρέμα σοκολάτας με μια σπάτουλα (δεν χρειάζεται να είναι ίσια, μπορούμε να δημιουργήσουμε κυματισμούς).
  3. Τρίβουμε το κέικ που κόψαμε από την επιφάνεια σε χοντρά ψίχουλα με το χέρι μας και το πασπαλίζουμε πάνω από την κρέμα, σε όλη την επιφάνεια ή μόνο περιφερειακά.
  4. Τέλος, προσθέτουμε κάποιες φλούδες πορτοκαλιού κονφί εδώ κι εκεί.
  5. Η τούρτα είναι έτοιμη για σερβίρισμα, αλλά μπορούμε να τη διατηρήσουμε και στο ψυγείο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 217.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα Αμυγδάλου

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών