ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑχλάδια ψητά με σοκολάταΑχλάδια ψητά με σοκολάτα, εύκολα και light!
45' προετοιμασία
20' ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 5'

Υλικά

Τεμάχια: για τρία κέικ διαμέτρου 10 εκ. ή ένα μεγαλύτερο διαμέτρου 18 εκ.

Για το κέικ

Για τα αχλάδια

Για τη νηστίσιμη σος «τυριού»

Διαδικασία

Κέικ

  1. Για να φτιάξουμε κέικ κάρδαμο με αχλάδια και νηστίσιμη σος «τυριού» αρχικά ανακατεύουμε, σε ένα μπολ, το αλεύρι με τη ζάχαρη, το αλάτι, το καρδάμωμο και την κανέλα.
  2. Στη συνέχεια, κάνουμε μια λακκούβα όπου βάζουμε το λάδι.
  3. Έπειτα, κάνουμε και μια δεύτερη λακκούβα όπου ρίχνουμε τη σόδα διαλυμένη στο ξίδι.
  4. Προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε καλά με μια κουτάλα μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C, στον αέρα.
  6. Μοιράζουμε το μείγμα σε τρία λαδωμένα ταψάκια διαμέτρου 10 εκ. ή το βάζουμε όλο μέσα σε ένα λαδωμένο ταψάκι διαμέτρου 18 εκ.
  7. Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά.
  8. Για να δούμε αν ψήθηκαν σωστά, τρυπάμε το κέντρο του ενός με μια οδοντογλυφίδα• θα πρέπει να βγει στεγνή και καθαρή, αλλιώς ψήνουμε για λίγο ακόμα.
  9. Μόλις τα κέικ γίνουν, τα βγάζουμε, αφήνουμε να κρυώσουν και τα ξεφορμάρουμε.

Αχλάδια

  1. Ξεφλουδίζουμε τα αχλάδια, αφήνοντας τα κοτσάνια.
  2. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το νερό με το κρασί, τη ζάχαρη και τις κανέλες σε δυνατή φωτιά.
  3. Μόλις πάρει βράση το σιρόπι, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και προσθέτουμε τα αχλάδια.
  4. Συνεχίζουμε το βράσιμο για 2 λεπτά.
  5. Κλείνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τα αχλάδια μέσα στο σιρόπι το λιγότερο για 1 ώρα.
  6. Έπειτα, τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας καλά πριν τα χρησιμοποιήσουμε.
  7. Νηστίσιμη σος «τυριού»
  8. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το φυτικό «τυρί» κρέμα με το μέλι.
  9. Προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη και το φυτικό γάλα και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα για λίγο, ίσα να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να γίνει μια λεία σος.

Σερβίρισμα

  1. Βάζουμε τα κέικ σε πιάτα.
  2. Αφαιρούμε ένα μικρό κομμάτι κέικ από το κέντρο τους σκάβοντας μια τρύπα με ένα κουτάλι, τόση ώστε να χωρέσει μέσα ένα από τα στραγγισμένα αχλάδια, χωρίς όμως να τρυπήσουμε το κέικ μέχρι κάτω.
  3. Αν φτιάξουμε κέικ διαμέτρου 18 εκ., θα βάλουμε στο κέντρο και τα τρία αχλάδια.
  4. Περιχύνουμε με τη σος «τυριού» και πασπαλίζουμε με μοσχοκάρυδο ή κανέλα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύθηκε στη συλλεκτική έκδοση του Γαστρονόμου «Νηστίσιμα γλυκά»

Άρθρα και Συνταγές με Αχλάδι

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα Αμυγδάλου

Άρθρα και Συνταγές με Κρασί

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών