Η Μεγάλη Σαρακοστή είναι η μεγαλύτερη σε έκταση αλλά και η σπουδαιότερη νηστεία της ελληνικής παράδοσης. Στην ορθόδοξη χριστιανική πίστη θεωρείται ότι εξαγνίζει και προετοιμάζει τον πιστό για την Ανάσταση του Κυρίου, ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που επιλέγουν να νηστέψουν για άλλους λόγους, είτε γιατί θέλουν να αποτοξινωθούν για ένα διάστημα από τα ζωικά προϊόντα είτε γιατί θέλουν να αναμετρηθούν με κάτι που θεωρούν ως κατεξοχήν πνευματική πρόκληση. Για όποιον λόγο και αν επιλέξετε να νηστέψετε, γεγονός είναι ότι θα υποβάλλετε τον εαυτό σας σε μια διαδικασία στέρησης από βασικές ομάδες τροφίμων και υπάρχει ο κίνδυνος να παρουσιάσετε έλλειψη σε θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την υγεία σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΝηστεύετε τη Σαρακοστή; Δείτε το πλήρες μενού που ετοιμάσαμε για την τέταρτη εβδομάδα!Νηστεύετε τη Σαρακοστή; Δείτε το πλήρες μενού που ετοιμάσαμε για την τέταρτη εβδομάδα!

Με την καθοδήγηση της δρος Αντωνίας Τριχοπούλου, καθηγήτριας Ιατρικής στο ΕΚΠΑ και μέλους της Ακαδημίας Αθηνών, και της εξαιρετικής επιστημονικής της ομάδας, καταρτίσαμε ένα «ημερολόγιο νηστείας», δηλαδή ένα πλήρες διατροφολόγιο ανά εβδομάδα και ημέρα της Σαρακοστής, με προτάσεις για όλα τα γεύματα (πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό και βραδινό). Οι συνταγές που δίνουμε είναι πολύ περισσότερες από αυτές που θα χρειαστείτε. Δείτε τες, εμπνευστείτε, διαλέξτε τι θα μαγειρέψετε και προγραμματίστε εσείς πότε σας βολεύει να το φτιάξετε. Θα δείτε και αρκετά γλυκά, περισσότερο ως ιδέα και έμπνευση, ως μια μικρή ανάσα κι ένα γλυκό διάλειμμα που θα διακόψει τη μονοτονία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΝηστεύετε τη Σαρακοστή; Δείτε το πλήρες μενού που ετοιμάσαμε για την τρίτη εβδομάδα!Νηστεύετε τη Σαρακοστή; Δείτε το πλήρες μενού που ετοιμάσαμε για την τρίτη εβδομάδα!

Η πέμπτη εβδομάδα της νηστείας

Μπορείτε να ξεκινήσετε την εβδομάδα (15-21/4), φτιάχνοντας ένα σπέσιαλ πιάτο «εκτός προγράμματος» για να δώσετε στη Δευτέρα μια διάσταση γιορτής. Επενδύστε στο καλό πρωινό, όπως εκείνη η γκρανόλα φουντουκιού με γάλα αμυγδάλου – όχι μόνο θα σας δώσει την απαραίτητη ενέργεια για να ξεκινήσετε τη μέρα, θα σας κρατήσει και χορτάτους για περισσότερο. Οι συνταγές με όσπρια είναι απαραίτητες κατά την περίοδο της νηστείας. Στο διατροφολόγιο μας θα βρείτε αρκετές, δίπλα σε άλλες, με θαλασσινά και με λαχανικά. Και ποιος είπε ότι θα πρέπει να στερηθείτε τα γλυκά; Μπορείτε να φτιάξετε νηστίσιμο ραβανί, που αντί για βούτυρο έχει ελαιόλαδο, έναν ωραίο χαλβά, αλλά και ζακυνθινές φριτούρες. Τέλος, για ένα γρήγορο σνακ όπου και αν βρίσκεστε, να έχετε πάντα μαζί σας μια χούφτα με ξηρούς καρπούς ή αποξηραμένα φρούτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣαρακοστή: Οι πρώτες ύλες της νηστείας και πώς μας ωφελούνΣαρακοστή: Οι πρώτες ύλες της νηστείας και πώς μας ωφελούν

Αξιοποιήστε τον μπούσουλα που σας δίνουμε, κάντε το μαγειρικό σας πρόγραμμα και δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο πρωινό και το δεκατιανό. Μπορείτε χρησιμοποιώντας τη φαντασία και τις συνταγές που σας προτείνουμε να δημιουργήσετε λιχούδικες γεύσεις που θα σας δώσουν την απαραίτητη ενέργεια για να ξεκινήσετε και να συνεχίσετε δυναμικά τη μέρα. Μια που η νηστεία θέλει καλή οργάνωση, προμηθευτείτε τα υλικά που θα χρειαστείτε από το Σαββατοκύριακο και μαγειρέψτε και στοκάρετε φαγητά που αντέχουν.

Το νηστίσιμο μενού για την πέμπτη εβδομάδα της Σαρακοστής

(βρείτε όλες τις συνταγές στο τέλος του άρθρου)

Δείτε εδώ τις συνταγές για την πέμπτη εβδομάδα της νηστείας:

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Άρθρα και Συνταγές για Ροφήματα

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT