15'
προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 45'
Υλικά
Μερίδες: 4-5Για τη σαλάτα
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τις φακές σαλάτα με πλιγούρι, κάππαρη, πορτοκάλι και καρύδια, πρώτα ξεπλένουμε τις φακές, τις βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα με 900 ml νερό, τη δάφνη και τα σκόρδα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μη λιώσουν.
- Στραγγίζουμε και τις αδειάζουμε σε βαθύ μπολ σερβιρίσματος.
- Τις αλατοπιπερώνουμε, τις ραντίζουμε με τη μισή ποσότητα του ελαιολάδου, ανακατεύουμε και αφήνουμε να γίνουν χλιαρές.
- Πετάμε τη δάφνη και λιώνουμε τα σκόρδα με ένα πιρούνι σε ένα μπολάκι.
- Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι, τον χυμό λεμονιού και το ξίδι και ανακατεύουμε καλά.
- Παράλληλα, σε ένα μπολ μουλιάζουμε το πλιγούρι σε 1 φλιτζ. τσαγιού νερό, μέχρι να φουσκώσει και να το απορροφήσει.
- Το αφρατεύουμε με ένα πιρούνι και το αδειάζουμε στο μπολ με τις φακές.
- Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, περιχύνουμε με το μείγμα ελαιολάδου και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 217.