40'
προετοιμασία
1 ώρα
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 40'
Υλικά
Μερίδες: 9-10Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τον χαλβά με καραμέλα, ξεκινάμε βάζοντας σε ένα κατσαρολάκι το νερό να βράσει.
- Παράλληλα, σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί έως ότου γίνει καραμέλα (θα πάρει ένα βαθύ χρυσαφί χρώμα). Προσοχή, να μην καεί!
- Μόλις γίνει η καραμέλα, προσθέτουμε σιγά σιγά το καυτό νερό ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα, προσέχοντας τους καυτούς και έντονους υδρατμούς.
- Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν τυχόν κομμάτια καραμέλας που έχουν μείνει. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Σε ένα άλλο κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε μέσα το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε για 4-5 λεπτά μέχρι να καβουρδιστεί.
- Σιγά σιγά προσθέτουμε το καυτό σιρόπι καραμέλας και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει ο χαλβάς και όταν σέρνουμε την κουτάλα να μένει δρόμος.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την κανέλα και το ξύσμα.
- Ανακατεύουμε μια τελευταία φορά και μοιράζουμε σε σκεύη της αρεσκείας μας (μπολάκια, ποτήρια ή φορμάκια) ή σε φόρμα του κέικ, που έχουμε λαδώσει ελαφρώς.
- Αφήνουμε 1 ώρα να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί και ξεφορμάρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 217.