20' προετοιμασία
45' μαγείρεμα
4 ώρες αναμονή
Σύνολο: 5 ώρες και 5'

Υλικά

Μερίδες: για 1 καρβέλι

Διαδικασία

  1. Ανακατεύουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι και το αλάτι.
  2. Προσθέτουμε τη μαγιά και το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε για 5 λεπτά.
  3. Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ελιές και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να ενσωματωθούν.
  4. Η ζύμη θα είναι λίγο κολλώδης αλλά καλό είναι να μην προσθέσουμε αλεύρι.
  5. Λαδώνουμε ένα βαθύ μπολ και αδειάζουμε μέσα τη ζύμη. Καλύπτουμε με μεβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 3 ώρες να φουσκώσει.
  6. Αφού φουσκώσει η ζύμη καλά, τη βγάζουμε επάνω στον πάγκο, την πιέζουμε με την παλάμη να ξεφουσκώσει ελαφρά και ξαναζυμώνουμε τη ζύμη. Την πλάθουμε σε καρβέλι.
  7. Καλύπτουμε ένα στρογγυλό ταψάκι με λαδόκολλα και βάζουμε μέσα το καρβέλι. Καλύπτουμε με πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για άλλη 1 ώρα, να ξεκουραστεί και να ξαναφουσκώσει.
  8. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 °C στις αντιστάσεις.
  9. Χαράζουμε 2-3 μικρές χαρακιές στην επιφάνεια του ελιόψωμου και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά.
  10. Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει.
  11. Απολαμβάνουμε το ελιόψωμο σκέτο ως ένα νόστιμο σνακ, αλειμμένο με βούτυρο ως συνοδευτικού τσαγιού, ως συνοδεία φαγητού αλλά και μαζί με τυριά και αλλαντικά.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Ελιά

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών