30'
προετοιμασία
1 ώρα και 40' μαγείρεμα
12 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 14 ώρες και 10'
Υλικά
Μερίδες: 4-6Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τα φασόλια με τα λάχανα – ηπειρώτικη οσπριάδα με χόρτα εποχής και λαχανικά σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τα φασόλια και νερό που να τα καλύπτει και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 10 λεπτά.
- Τα στραγγίζουμε και τα ξαναρίχνουμε στην άδεια πλέον κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε 1 λίτρο νερό, τη δάφνη και το θυμάρι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν καλά τα φασόλια, χωρίς όμως να λιώσουν.
- Ξαφρίζουμε για όσο χρειάζεται.
- Στραγγίζουμε τα φασόλια, αλλά κρατάμε στην άκρη το ζουμί στο οποί- ο τα βράσαμε.
- Παίρνουμε 2-3 κουτ. σούπας από τα βρασμένα φασόλια και τα λιώνουμε στον πολυκόφτη.
- Τα κρατάμε στην άκρη για να «δέσουμε» το φαγητό στο τέλος.
- Σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι και το πράσο για περίπου 2 λεπτά.
- Προσθέτουμε την πατάτα, το καρότο, το σέλερι και τον ντοματοπελτέ και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
- Ρίχνουμε τόσο ζουμί από τα φασόλια ώστε να καλύψουμε τα λαχανικά και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά.
- Προσθέτουμε τα χόρτα και τον μαϊντανό, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 10 λεπτά.
- Ρίχνουμε τα βρασμένα φασόλια, τα πολτοποιημένα και τόσο ζωμό από αυτόν που κρατήσαμε στην άκρη ώστε να αποκτήσει το φαγητό την πυκνότητα που επιθυμούμε.
- Ανακατεύουμε απαλά και μαγειρεύουμε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά και να αναμειχθούν τα αρώματα και οι γεύσεις.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 217.