30'
προετοιμασία
40' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 10'
Υλικά
Μερίδες: 4-5
Για τη φριτάτα
Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τη φριτάτα, ξεκινάμε βάζοντας σε ένα μπολ το ρεβυθάλευρο, το νερό, τη φυτική κρέμα και το μπέικιν πάουντερ, αλατοπιπερώνουμε και χτυπάμε πολύ καλά με σύρμα για 5-6 λεπτά, μέχρι το μείγμα να αφρατέψει. Μπορούμε να τα χτυπήσουμε και στο μίξερ.
- Προσθέτουμε το φυτικό τυρί (ή τη διατροφική μαγιά) και αφήνουμε κατά μέρος.
- Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε ελαιόλαδο έως 3 εκ. από τον πυθμένα και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
- Σοτάρουμε εκεί το ξερό κρεμμύδι για 3-4 λεπτά, προσθέτουμε τα μανιτάρια και αλατοπίπερο και σοτάρουμε για άλλα 5-6 λεπτά. Ρίχνουμε και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε τα υλικά να κρυώσουν λίγο και τα ρίχνουμε στο μείγμα της φριτάτας. Ανακατεύουμε καλά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C, με αέρα.
- Λαδώνουμε καλά ένα πυρίμαχο ταψί περίπου 20 x 30 εκ. και αδειάζουμε εκεί το μείγμα της φριτάτας.
- Ψήνουμε για 40 λεπτά ή μέχρι η λάμα ενός μαχαιριού που θα βυθίσουμε στο κέντρο της να βγει καθαρή. Αν θέλουμε, τα τελευταία 5 λεπτά γυρίζουμε τη λειτουργία του φούρνου στο γκριλ, για να ροδίσει ωραία η επιφάνεια.
Σερβίρισμα
- Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το σουσάμι, το μηλόξιδο και το λάδι. Κόβουμε τη φριτάτα σε μερίδες και σερβίρουμε με λίγο από το μείγμα αυτό.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 217.