Η Μεγάλη Σαρακοστή είναι η μεγαλύτερη σε έκταση αλλά και η σπουδαιότερη νηστεία της ελληνικής παράδοσης. Στην ορθόδοξη χριστιανική πίστη θεωρείται ότι εξαγνίζει και προετοιμάζει τον πιστό για την Ανάσταση του Κυρίου, ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που επιλέγουν να νηστέψουν για άλλους λόγους, είτε γιατί θέλουν να αποτοξινωθούν για ένα διάστημα από τα ζωικά προϊόντα είτε γιατί θέλουν να αναμετρηθούν με κάτι που θεωρούν ως κατεξοχήν πνευματική πρόκληση. Για όποιον λόγο και αν επιλέξετε να νηστέψετε, γεγονός είναι ότι θα υποβάλλετε τον εαυτό σας σε μια διαδικασία στέρησης από βασικές ομάδες τροφίμων και υπάρχει ο κίνδυνος να παρουσιάσετε έλλειψη σε θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την υγεία σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΝηστεύετε τη Σαρακοστή; Δείτε το πλήρες μενού που ετοιμάσαμε για τη δεύτερη εβδομάδα!Νηστεύετε τη Σαρακοστή; Δείτε το πλήρες μενού που ετοιμάσαμε για τη δεύτερη εβδομάδα!

Με την καθοδήγηση της δρος Αντωνίας Τριχοπούλου, καθηγήτριας Ιατρικής στο ΕΚΠΑ και μέλους της Ακαδημίας Αθηνών, και της εξαιρετικής επιστημονικής της ομάδας, καταρτίσαμε ένα «ημερολόγιο νηστείας», δηλαδή ένα πλήρες διατροφολόγιο ανά εβδομάδα και ημέρα της Σαρακοστής, με προτάσεις για όλα τα γεύματα (πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό και βραδινό). Οι συνταγές που δίνουμε είναι πολύ περισσότερες από αυτές που θα χρειαστείτε. Δείτε τες, εμπνευστείτε, διαλέξτε τι θα μαγειρέψετε και προγραμματίστε εσείς πότε σας βολεύει να το φτιάξετε. Θα δείτε και αρκετά γλυκά, περισσότερο ως ιδέα και έμπνευση, ως μια μικρή ανάσα κι ένα γλυκό διάλειμμα που θα διακόψει τη μονοτονία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣαρακοστή: Οι πρώτες ύλες της νηστείας και πώς μας ωφελούνΣαρακοστή: Οι πρώτες ύλες της νηστείας και πώς μας ωφελούν

Η τρίτη εβδομάδα της νηστείας

Αυτήν την εβδομάδα (1-7/4), ετοιμάζουμε κλασικά χορτοφαγικά πιάτα όπως το σπανακόρυζο, το οποίο όμως εμπλουτίζουμε με μανιτάρια –για να μη βαριόμαστε και για να γίνει πιο χορταστικό–, όσπρια, όπως κοκκινιστούς και μελωμένους γίγαντες πλακί με ρύζι (ένας συνδυασμός σοφός, από διατροφική άποψη) ή μια διαφορετική φασολάδα με μαυρομάτικα, αρωματικό μάραθο και ξύσμα πορτοκαλιού, και φυσικά θαλασσινά – σουπιές με πατατούλες και μάραθο, έναν διαφορετικό ποντιακό καντουμά (ένα φαγητό με φασόλια και σιτάρι μαγειρεμένα στην κατσαρόλα, που σερβίρονται με ένα τσιγαριαστό υλικό από πάνω, συνήθως κρεμμύδι) με γαρίδες… Πίτες, πρωτότυπα σνακ αλλά και περιποιημένοι μεζέδες για ούζο ή τσίπουρο  συμπληρώνουν το μενού.

Αξιοποιήστε τον μπούσουλα που σας δίνουμε, κάντε το μαγειρικό σας πρόγραμμα και δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο πρωινό και το δεκατιανό. Μπορείτε χρησιμοποιώντας τη φαντασία και τις συνταγές που σας προτείνουμε να δημιουργήσετε λιχούδικες γεύσεις που θα σας δώσουν την απαραίτητη ενέργεια για να ξεκινήσετε και να συνεχίσετε δυναμικά τη μέρα. Μια που η νηστεία θέλει καλή οργάνωση, προμηθευτείτε τα υλικά που θα χρειαστείτε από το Σαββατοκύριακο και μαγειρέψτε και στοκάρετε φαγητά που αντέχουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑγκινάρες τυλιγμένεςΟι νηστίσιμες συνταγές της Εύης Βουτσινά: 26 πιάτα για τη Σαρακοστή

Προσοχή!

Τα παιδιά, οι έφηβοι, οι έγκυες, οι θηλάζουσες, όσες γυναίκες πάσχουν από οστεοπόρωση και τα άτομα με σιδηροπενική αναιμία, θα πρέπει να αποφεύγουν την παρατεταμένη νηστεία. Επίσης, οι διαβητικοί και όσοι έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα, θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους για το αν είναι σωστό να νηστέψουν και για πόσο διάστημα.

Το νηστίσιμο μενού για την τρίτη εβδομάδα της Σαρακοστής

(βρείτε όλες τις συνταγές στο τέλος του άρθρου) 

Δείτε εδώ τις συνταγές για την τρίτη εβδομάδα της νηστείας:

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 217.

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών