ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜαυρομάτικα με ντοματίνια και σπανάκι στην κατσαρόλαΜαυρομάτικα με ντοματίνια και σπανάκι στην κατσαρόλα Το πλήθος από μυρωδιές που συνδυάζονται σε αυτό το πιάτο το κάνουν ακαταμάχητο. Το σερβίρουμε ζεστό ή χλιαρό και το συνοδεύουμε με τουρσί κρίταμο ή τσιτσίραβλα, ψητές γαρίδες ή σουπιές στο τηγάνι με το μελάνι τους.

15' προετοιμασία
1 ώρα και 15' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 30'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τα μαυρομάτικα τηγανιά, με κάππαρη και καυκαλήθρες σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε τα μαυρομάτικα και άφθονο κρύο νερό και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν βράση, ξαφρίζοντας καλά.
  2. Ρίχνουμε το φασκόμηλο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 50-60 λεπτά, μέχρι τα φασόλια να μαλακώσουν καλά, αλλά να μη λιώσουν.
  3. Στα τελευταία 10 λεπτά μαγειρέματος προσθέτουμε και αλάτι.
  4. Στραγγίζουμε τα φασόλια και κρατάμε στην άκρη 2-3 κουτ. σούπας από το νερό τους.
  5. Καθαρίζουμε και στεγνώνουμε καλά την κατσαρόλα.
  6. Ζεσταίνουμε εκεί το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μαζί με τους μαραθόσπορους, τους σπόρους κόλιανδρου, αλάτι και πιπέρι σε μέτρια φωτιά για 1-2 λεπτά.
  7. Προσθέτουμε τα βρασμένα φασόλια και το νερό που κρατήσαμε από το βράσιμό τους, μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά σε δυνατή φωτιά, για να σωθούν τα περισσότερα υγρά, και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  8. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε την τηγανιά αμέσως ή όταν γίνει χλιαρή.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 217.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών