ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΧαλβάς «πουτίγκα» με ψητά μήλα και σιρόπι σφένδαμουΧαλβάς «πουτίγκα» με ψητά μήλα και σιρόπι σφενδάμου

Να ένας χαλβάς που δεν έχουμε ξαναδοκιμάσει. Σπάνια άλλωστε συναντάμε άλλα είδη χαλβά στην Ελλάδα, πέρα από τον σιμιγδαλένιο, τον ταχινένιο και τον χαλβά Φαρσάλων, αν εξαιρέσεις ίσως κάποιες παλιές συνταγές που επιβιώνουν σε παλιά προσφυγικά τεφτέρια, όπως ο χαλβάς με ρύζι ή ο αλευροχαλβάς. Εδώ, ο executive pastry chef του ξενοδοχείου Four Seasons Astir Palace, Μιχάλης Χατζηκαλημέρης, μας προτείνει έναν πρωτότυπο και gluten free χαλβά που δεν έχει κανένα είδος αμύλου. Γίνεται αποκλειστικά και μόνο με αμυγδαλόσκονη, η οποία συμπεριφέρεται ακριβώς όπως το σιμιγδάλι, δηλαδή «πίνει» το σιρόπι και δίνει ένα ωραίο μείγμα που καλουπώνεται σε φόρμα και στέκεται.

30' προετοιμασία
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 30'

Υλικά

Μερίδες: 7-8

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τον χαλβά gluten-free χωρίς σιμιγδάλι, με τριμμένο αμύγδαλο, ξεκινάμε βάζοντας σε μια κατσαρόλα το λάδι να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά και καβουρδίζουμε τη σκόνη αμυγδάλου πολύ καλά μέχρι να πάρει χρώμα, ανακατεύοντας συνεχώς.
  2. Εν τω μεταξύ, σε μια άλλη κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη, τα μπαχάρια και το μισό πορτοκάλι.
  3. Μόλις πάρει μία βράση το σιρόπι, το σουρώνουμε και το αδειάζουμε σιγά σιγά στο μείγμα του αμυγδάλου, μαζί με το ξύσμα, ανακατεύοντας συνεχώς για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να βράσει και να δέσει αρκετά το μείγμα (ο χρόνος εξαρτάται και από το μέγεθος της κατσαρόλας – όσο πιο μεγάλη, τόσο πιο γρήγορη θα είναι η εξάτμιση και ο χαλβάς θα πήξει γρηγορότερα).
  4. Αδειάζουμε σε μια ελαφρώς λαδωμένη φόρμα της αρεσκείας μας ή σε ατομικά φορμάκια και αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 1 ώρα.
  5. Ξεφορμάρουμε και διακοσμούμε με τους καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς και κανέλα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 217.

Άρθρα και Συνταγές με Αμύγδαλα

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Σιμιγδάλι

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών