ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΧταπόδι κρασάτο στην κατσαρόλαΧταπόδι κρασάτο στην κατσαρόλα Μπορούμε να το ετοιμάσουμε και με βραστό χταπόδι ή και με χταπόδι ψημένο στα κάρβουνα. Το μυστικό είναι να το αφήσουμε μέσα στο ξίδι και στο λάδι για αρκετή ώρα, ώστε να απορροφήσει όλη τη γεύση και τα αρώματα.

15' προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 15'

Υλικά

Μερίδες: για 6-8 μερίδες ως ορεκτικό

Για το λαδόξιδο

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε χταπόδι ξιδάτο, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 200°C.
  2. Βάζουμε το χταπόδι σε ταψί που ιδανικά να το χωράει ακριβώς, με τις βεντούζες προς τα πάνω.
  3. Ρίχνουμε τις δάφνες, το πιπέρι, το μπαχάρι και το ελαιόλαδο και το σκεπάζουμε καλά με αλουμινόχαρτο.
  4. Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά έως 1 ώρα.
  5. Τα τελευταία λεπτά αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο για να πάρει χρώμα. Τα υγρά που θα βγάλει το χταπόδι στο ταψί τα κρατάμε για μελλοντική χρήση, όπως για ένα ριζότο θαλασσινών κ.ά.

Λαδόξιδο

  1. Σε βαθύ μπολ χτυπάμε με το πιρούνι το λάδι, το ξίδι, τον χυμό λεμονιού, το σκόρδο και τη ρίγανη μέχρι να αναμειχθούν.
  2. Χωρίζουμε το χταπόδι στα πλοκάμια του, το κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια και το ανακατεύουμε στο μπολ με το λαδολέμονο.
  3. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τουλάχιστον μία ώρα για να αρωματιστεί, πριν σερβίρουμε.
  4. Διατηρείται στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 εβδομάδα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 217.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών