ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣάντουιτς με αβοκάντο, μανιτάρια και ταχινοσουσαμένια σάλτσα & σμούθι μηλόπιταΣάντουιτς με αβοκάντο, μανιτάρια και ταχινοσουσαμένια σάλτσα & σμούθι μηλόπιτα Τη συνταγή μας έδωσε ο Χρήστος Ταχίας, από το σαντουιτσάδικο των Εξαρχείων, Talking Breads.

1 ώρα προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
3 ημέρες αναμονή
Σύνολο: 3 ημέρες και 2 ώρες και 30'

Υλικά

Τεμάχια: 4

Για το χταπόδι

Για τα παντζαρόφυλλα

Διαδικασία

Χταπόδι

  1. Για να φτιάξουμε το σάντουιτς σε τσιαπάτα λιαστής ντομάτας, με χταπόδι, salsa verde με φουντούκια και πίκλα μαραθόριζας, ξεκινάμε φτιάχνοντας το χταπόδι.
  2. Βάζουμε όλα μαζί τα υλικά σε μεγάλη κατσαρόλα και αφήνουμε να πάρουν βράση σε δυνατή φωτιά.
  3. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 1 1⁄2 ώρα, μέχρι το χταπόδι να μαλακώσει.
  4. Το βγάζουμε, το αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε τα πλοκάμια του σε λοξές λεπτές φέτες. Τις αφήνουμε κατά μέρος μέχρι να τις χρησιμοποιήσουμε.

Παντζαρόφυλλα

  1. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα παντζαρόφυλλα για 1-2 λεπτά, μέχρι απλώς να γυαλίσουν. Αλατίζουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Σερβίρισμα

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.
  2. Απλώνουμε σε ένα ταψάκι τις φέτες χταποδιού, τις αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε για μόλις 3 λεπτά και ξεφουρνίζουμε, πάλι χωρίς να σβήσουμε τον φούρνο.
  3. Κόβουμε τα ψωμάκια τσιαπάτα οριζοντίως στη μέση, τα απλώνουμε σε λαμαρίνα φούρνου με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω και τα φρυγανίζουμε στον ζεστό φούρνο για 2-3 λεπτά. Ξεφουρνίζουμε και σβήνουμε τον φούρνο.
  4. Αλείφουμε όλα τα κομμάτια ψωμιού, από την κομμένη πλευρά, με τη salsa verde. Στα μισά κομμάτια στρώνουμε με τη σειρά: τα παντζαρόφυλλα, τις φέτες χταποδιού και τις φέτες πίκλας μαραθόριζας. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα κομμάτια ψωμιού και σερβίρουμε.

Μυστικά

*Πώς φτιάχνουμε σιμιγδαλένια τσιαπάτα με λιαστή ντομάτα
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε 250 γρ. ψιλό σιμιγδάλι, 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 10 γρ. αλάτι, 10 γρ. ζάχαρη, 20 γρ. νωπή μαγιά, θρυμματισμένη, 20 ml ελαιόλαδο και 280 ml νερό χλιαρό και ζυμώνουμε με τον γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα για περίπου 5 λεπτά. Δυναμώνουμε την ταχύτητα και ζυμώνουμε για άλλα 4-5 λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη μέτρια σφιχτή, που να ξεκολλά από τα τοιχώματα του κάδου. Προσθέτουμε 75 γρ. λιαστές ντομάτες σε λάδι, καλά στραγγισμένες και σκουπισμένες, και ζυμώνουμε λίγα λεπτά ακόμα για να απλωθούν ομοιόμορφα στη ζύμη. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μπολ, τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά. Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια την ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλο όσο γίνεται ορθογώνιο και χοντρό με πάχος 2 εκ. Το κόβουμε σε 4 ίσα ορθογώνια κομμάτια, τα τακτοποιούμε σε μεγάλο ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα σκεπάζουμε χαλαρά με μια πετσέτα. Τα αφήνουμε σε σχετικά χλιαρό σημείο για 1 ώρα ή περισσότερο, μέχρι να φουσκώσουν και να διπλασιαστεί ο όγκος τους. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C. Αφαιρούμε την πετσέτα, φουρνίζουμε το ταψί και ψήνουμε τα ψωμάκια για 16-20 λεπτά, μέχρι να πάρουν απαλό χρώμα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν, χωρίς να σβήσουμε τον φούρνο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 217.

Άρθρα και Συνταγές με Θαλασσινά

Άρθρα και Συνταγές με Χταπόδι

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών