Παραδοσιακά σερβίρεται σε ξύλινη τάβλα ή ξύλο κοπής και συχνά πάνω σε ένα στρώμα από πατάτες. Στη Γαλικία πραγματοποιείται ετήσιο φεστιβάλ festa do polpo και μάλιστα στην πόλη Carballino γίνεται το μεγαλύτερο όλων, με τεράστιες ποσότητες να μαγειρεύονται εκεί όσο διαρκεί το φεστιβάλ. Το αξιοπερίεργο είναι το Carballino είναι η μοναδική πόλη της Γαλικίας μακριά από τη θάλασσα!
10'
προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 40'
Υλικά
Μερίδες: για 4-6 μερίδες, ως μεζέςΔιαδικασία
- Για να φτιάξουμε το χταπόδι Γαλικίας στην κατσαρόλα με πάπρικα, ξεκινάμε βάζοντας σε μια μεγάλη κατσαρόλα να βράσει άφθονο νερό μέχρι να κοχλάσει.
- Πιάνουμε το χταπόδι από το κεφάλι και βουτάμε τα πλοκάμια του μέσα στο βραστό νερό τρεις φορές, για 3-4 δευτερόλεπτα κάθε φορά. Με τον τρόπο αυτόν σφίγγει το δέρμα του χταποδιού και δεν σκίζεται στο μαγείρεμα, χαλώντας την εμφάνιση του φαγητού όταν το σερβίρουμε.
- Μετά τις τρεις «βουτιές» αφήνουμε όλο το χταπόδι μέσα στο νερό και το βάζουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά για 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει. Το βγάζουμε και το αφήνουμε σε πιατέλα να κρυώσει.
- Στο ίδιο νερό ρίχνουμε λίγο αλάτι και βράζουμε τις πατάτες για περίπου 40-45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν κι αυτές αλλά να μη διαλύονται. Τις στραγγίζουμε.
Σερβίρισμα
- Κόβουμε τις πατάτες σε μικρότερα κομμάτια και τις απλώνουμε σε ένα μεγάλο, ωραίο ξύλο κοπής ή πιατέλα σερβιρίσματος.
- Κόβουμε τα πλοκάμια σε φέτες πάχους 1 εκ. και τις τακτοποιούμε πάνω στις πατάτες.
- Ραντίζουμε με όσο ελαιόλαδο θέλουμε, ρίχνουμε ανθό αλατιού και άφθονη καπνιστή πάπρικα και σερβίρουμε.
Αν βρίσκαμε Αlbarino, το τυπικό λευκό κρασί της Γαλικίας, θα ήταν τέλειο. Αλλιώς, ένα Βιδιανό που του μοιάζει.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 217.