Στο «Rainbow Hippie» σάντουιτς, οι δοσολογίες για τις πίκλες και τη σάλτσα ταχινιού είναι πολύ μεγαλύτερες από όσο χρειαζόμαστε για τη συνταγή, κι έτσι έχουμε περίσσευμα που φυλάσσουμε στο ψυγείο για πλήθος ωραίων συνταγών. Τη συνταγή μας έδωσε η ιδιοκτήτρια του δημοφιλούς σαντουϊτσάδικου του κέντρου, Marketta.
1 ώρα
προετοιμασία
12 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 13 ώρες
Υλικά
Για την πράσινη σάλτσα ταχινιού
Για τις σπιτικές πίκλες παντζαριού
Για της σπιτικές πίκλες καρότου
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε το σάντουιτς «Rainbow Hippie» αλείφουμε τις δύο φέτες ψωμιού με την πράσινη σάλτσα ταχινιού.
- Καθαρίζουμε το αβοκάντο και κόβουμε τη σάρκα σε λεπτές φέτες, τις οποίες απλώνουμε πάνω στη μία φέτα ψωμιού.
- Συνεχίζουμε με μία καλή στρώση πίκλες παντζαριού, μία καλή στρώση πίκλες καρότου, τα αγγουράκια, τα φύτρα.
- Σκεπάζουμε με την άλλη φέτα ψωμιού και σερβίρουμε αμέσως.
Πράσινη σάλτσα ταχινιού
- Χτυπάμε στον πολυκόφτη το ταχίνι,το παγωμένο νερό, τα ανάμεικτα φύλλα από φρέσκα μυρωδικά (άνηθο, δυόσμο, μαϊντανό), το μέλι και χυμό λεμονιού κατά βούληση, μέχρι να σχηματιστεί μια πυκνή και ομοιογενής κρέμα με πράσινο χρώμα.
- Καλύπτουμε με μεμβράνη και διατηρούμε στο ψυγείο έως και 2 ημέρες.
Σπιτικές πίκλες παντζαριού
- Σε ένα κατσαρόλι βάζουμε τον αστεροειδή γλυκάνισο, τους μπαχάρι, τους κόκκους πιπέρι, τον κόλιανδρο σε σκόνη, τον σιναπόσπορο, ελαφρώς καβουρδισμένο, το ξίδι από κόκκινο κρασί, την ζάχαρη και το νερό.
- Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει εντελώς.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Πλένουμε και βουρτσίζουμε καλά τους βολβούς παντζαριών.
- Τα αραδιάζουμε σε μικρό αλλά βαθύ ταψί, προσθέτουμε νερό που να τα καλύψει λίγο πιο κάτω από τη μέση και τα περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.
- Σκεπάζουμε σφιχτά το ταψί με αλουμινόχαρτο και τα ψήνουμε για 45-50 λεπτά, μέχρι να τα διαπερνά εύκολα το πιρούνι.
- Ξεφουρνίζουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά, τα ξεφλουδίζουμε και τα κόβουμε σε φέτες πάχους 0,5 εκ.
- Τα στρώνουμε σε ένα γυάλινο δοχείο, περιχύνουμε με το μείγμα του κατσαρολιού, πιέζοντάς τα να είναι βυθισμένα στο υγρό, και τα αφήνουμε για 12 ώρες στο ψυγείο, για να γίνουν πίκλες.
Σπιτικές πίκλες καρότου
- Σε ένα κατσαρόλι βάζουμε τους σπόρους κόλιανδρου, τον μαραθόσπορο, το πιπέρι φρεσκοτριμμένο, το αλάτι, το μηλόξιδο, την ζάχαρη και το νερό.
- Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει εντελώς.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Αραδιάζουμε τα καρότα, καθαρισμένα, σε λεπτά μπαστουνάκια σαν σπιρτόξυλα (ζιλιέν) σε μικρό αλλά βαθύ ταψί, προσθέτουμε νερό που να τα καλύψει λίγο πιο κάτω από τη μέση και τα περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.
- Σκεπάζουμε σφιχτά το ταψί με αλουμινόχαρτο και τα ψήνουμε για 30 λεπτά, ή μέχρι να μαλακώσουν και να τα διαπερνά εύκολα το πιρούνι.
- Ξεφουρνίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
- Τα στρώνουμε σε ένα γυάλινο δοχείο, περιχύνουμε με το μείγμα του κατσαρολιού, πιέζοντάς τα να είναι βυθισμένα στο υγρό, και τα αφήνουμε για 12 ώρες στο ψυγείο, για να γίνουν πίκλες.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 217.