20'
προετοιμασία
1 ώρα και 30' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 50'
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τη σαλάτα με ψητά παντζάρια, σκόρδο και μαϊντανό, πρώτα πλένουμε τα παντζάρια και τα ξεφλουδίζουμε με το εργαλείο που καθαρίζουμε τις πατάτες.
- Τα ξεπλένουμε ξανά, τα σκουπίζουμε καλά και τα βάζουμε σε ένα ταψάκι.
- Περιχύνουμε με τις 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε με τα χέρια μας.
- Τα απλώνουμε ομοιόμορφα στο ταψί, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και τα ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C, για περίπου 1 1⁄2 ώρα.
- Κοπανίζουμε σε γουδί τα σκόρδα με τα 200 ml ελαιόλαδο και αλάτι, μέχρι να φτιάξουμε μια σχετικά λεία σάλτσα.
- Ξεφουρνίζουμε τα παντζάρια, τα κόβουμε στα τέσσερα όσο είναι ακόμα ζεστά και τα βάζουμε σε πιατέλα.
- Τα περιχύνουμε με τη σάλτσα σκόρδου αμέσως, πριν κρυώσουν, ραντίζουμε με το ξίδι και ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.
- Σκορπίζουμε πάνω τους τον μαϊντανό και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 205.