ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠαντζαροσαλάτα με φιστίκια Αιγίνης και ανθότυροΠαντζαροσαλάτα με φυστίκια Αιγίνης και ανθότυρο Ο Σταύρος Χρυσαφίδης σπούδασε Οικονομικά, αλλά τον κέρδισε η γαστρονομία. Θήτευσε ως μάγειρας σε εστιατόρια στο Λονδίνο, στην Ελβετία, στην Ιαπωνία, στο Παρίσι και στην Αθήνα. Σήμερα είναι σεφ και συνιδιοκτήτης του wine bar-εστιατορίου Wine is fine στο κέντρο της Αθήνας. Στο πασχαλινό τραπέζι του Γαστρονόμου στο Δέλτα του Έβρου συμμετείχε σε όλα τα μαγειρέματα της γαστρονομικής ομάδας των Nomade et Sauvage και μας έφτιαξε και αυτή τη σαλάτα με παντζάρια και ντόπια σκόρδα.

20' προετοιμασία
1 ώρα και 30' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 50'

Υλικά

Μερίδες: 6-8

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τη σαλάτα με ψητά παντζάρια, σκόρδο και μαϊντανό, πρώτα πλένουμε τα παντζάρια και τα ξεφλουδίζουμε με το εργαλείο που καθαρίζουμε τις πατάτες.
  2. Τα ξεπλένουμε ξανά, τα σκουπίζουμε καλά και τα βάζουμε σε ένα ταψάκι.
  3. Περιχύνουμε με τις 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε με τα χέρια μας.
  4. Τα απλώνουμε ομοιόμορφα στο ταψί, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και τα ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C, για περίπου 1 1⁄2 ώρα.
  5. Κοπανίζουμε σε γουδί τα σκόρδα με τα 200 ml ελαιόλαδο και αλάτι, μέχρι να φτιάξουμε μια σχετικά λεία σάλτσα.
  6. Ξεφουρνίζουμε τα παντζάρια, τα κόβουμε στα τέσσερα όσο είναι ακόμα ζεστά και τα βάζουμε σε πιατέλα.
  7. Τα περιχύνουμε με τη σάλτσα σκόρδου αμέσως, πριν κρυώσουν, ραντίζουμε με το ξίδι και ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.
  8. Σκορπίζουμε πάνω τους τον μαϊντανό και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 205.

Άρθρα και Συνταγές με Παντζάρια

Άρθρα και Συνταγές με Σκόρδο

Άρθρα και Συνταγές για Σαλάτα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT