ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣBlack Pastrami: Σάντουιτς με χειροποίητο ψωμί, παστράμι και σκορδάτο λάχανοBlack Pastrami: Σάντουιτς με χειροποίητο ψωμί, παστράμι και σκορδάτο λάχανο Αν θέλουμε, κάνουμε το σάντουιτς ακόμη πιο πλούσιο βάζοντας ανάμεσα στις στρώσεις των υλικών κάποιο θαλασσινό της αρεσκείας μας, όπως τηγανισμένες ροδέλες καλαμαριών, ψητά κομμάτια σουπιάς, φετούλες από βραστό χταπόδι κ.ά. Τη συνταγή μας έδωσε ο Μάνος Κορμανός από το σαντουιτσάδικο Street Habit.

40' προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 40'

Υλικά

Μερίδες: 4

Για τα ψητά παντζάρια

Για το «κουσκούς» κουνουπιδιού

Για το λεμονάτο σπανάκι, σαλάτα

Διαδικασία

Ψητά παντζάρια

  1. Για να ετοιμάσουμε το σάντουιτς με ψητό παντζάρι, «κουσκούς» κουνουπιδιού, λεμονάτο σπανάκι και μους ταραμά ξεκινάμε και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Πλένουμε και βουρτσίζουμε καλά τα παντζάρια, χωρίς να τα ξεφλουδίσουμε.
  3. Τα βάζουμε σε ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο, αλατίζουμε, το τυλίγουμε σφιχτά σε πακέτο και ψήνουμε για 45-50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  4. Ξετυλίγουμε το πακέτο, αφήνουμε να κρυώσουν λίγο τα παντζάρια και τα ξεφλουδίζουμε (η φλούδα βγαίνει πολύ εύκολα τρίβοντας κάθε παντζάρι με τις παλάμες μας ανάμεσα σε κομμάτια από χαρτί κουζίνας).
  5. Τα κόβουμε σε λεπτές στρογγυλές φέτες, ραντίζουμε με το λαδόξιδο, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε στην άκρη.

«Κουσκούς» κουνουπιδιού

  1. Τρίβουμε το κουνουπίδι στη χοντρή πλευρά του τρίφτη, από τη στρογγυλή μεριά των μπουκέτων, χωρίς να τρίψουμε τα κοτσάνια, φτιάχνοντας ένα χοντρό τρίμμα.
  2. Ζεσταίνουμε ένα σκέτο μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και όταν κάψει, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το τζίντζερ, τη Worcestershire Sauce, αλατοπίπερο και το κουνουπίδι.
  3. Μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας, ώστε το τρίμμα κουνουπιδιού να μαλακώσει λίγο, αλλά να παραμείνει τραγανό, αλ ντέντε. Αποσύρουμε και αφήνουμε στην άκρη.

Λεμονάτο σπανάκι, σαλάτα

  1. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ.

Σερβίρισμα

  1. Κόβουμε τα ψωμάκια οριζοντίως στη μέση και τα φρυγανίζουμε είτε στον φούρνο, είτε σε φρυγανιέρα, είτε σε τηγάνι μέχρι να πάρουν ελαφρώς χρώμα.
  2. Αλείφουμε τις κομμένες πλευρές τους με τη μους ταραμά.
  3. Στα μισά κομμάτια στρώνουμε με τη σειρά: το «κουσκούς» κουνουπιδιού, τις φέτες παντζαριών και τη σαλάτα σπανακιού.
  4. Σκεπάζουμε με τα άλλα μισά κομμάτια και σερβίρουμε.

Μυστικά

*Για τη μους ταραμά: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, πολύ ψιλοκομμένο, 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο άνηθο, χυμό και ξύσμα από 1/2 λεμόνι, 30 ml ελαιόλαδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι. Ανακατεύουμε 180 ml ηλιέλαιο με άλλα 30 ml ελαιόλαδο σε ένα κανατάκι ή σε έναν δοσομετρητή. Ρίχνουμε στον πολυκόφτη 50 γρ. λευκό ταραμά, 1/2 μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, και τα χτυπάμε καλά, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Κάθε τόσο σταματάμε τη λειτουργία της συσκευής και με ελαστική σπάτουλα σπρώχνουμε προς τα μαχαίρια το μείγμα που θα έχει κολλήσει στα τοιχώματα. Χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, ρίχνουμε σε πολύ λεπτή και αργή ροή το μείγμα των δύο λαδιών, ώστε ο ταραμάς να αρχίσει σταδιακά να αποκτά όγκο, να σφίγγει και να αφρατεύει. Αν είναι πολύ σφιχτή η μους, ρίχνουμε 1-2 κουτ. γλυκού κρύο νερό σταδιακά, χτυπώντας συνεχώς. Μεταφέρουμε σε μπολ, προσθέτουμε όσο από το μείγμα άνηθου μας αρέσει και ανακατεύουμε. Διατηρούμε τη μους ταραμά στο ψυγείο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 217.

Άρθρα και Συνταγές με Κουνουπίδι

Άρθρα και Συνταγές με Παντζάρια

Άρθρα και Συνταγές με Σπανάκι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών